Румънският кмет Драгос Владулеску има осъдителна присъда и въпреки това

...
Румънският кмет Драгос Владулеску има осъдителна присъда и въпреки това
Коментари Харесай

Да гласуваш, за да оцелееш: Защо румънците избират корумпирани кметове

Румънският кмет Драгос Владулеску има неоправдателна присъда и все пак гласоподавателите не престават да го избират, а съгласно доста хора той прави чудесна работа, написа " Ройтерс ".

За последователите на Владулеску това, което има значение, е, че техният кмет е обновил или построил нови учебни заведения, лечебни заведения и даже църкви по време на 14-те години, прекарани в кметството. Освен това социалдемократите са построили улично осветяване, газо- и водопроводи и са асфалтирали калните пътища в община Драгомирещи, която се намира на към 90 километра северозападно от Букурещ.

Избирателите в по-богатите страни - членки на Европейския съюз на Запад, одобряват сходни услуги за даденост, само че не и в Румъния, която към момента ги догонва след тежкия интервал по време на ръководството на комунистическия водач Николае Чаушеску.

Така че, когато съдът уличи Владулеску в спор на ползи през 2014 година за това, че е възлагал публични поръчки на компания, благосъстоятелност на неговия шурей, хората просто свиха плещи и две години по-късно го избраха за четвърти мандат.

" Нещата вървят добре, той направи доста положителни неща тук, разяснява 64-годишен пенсионер. Аз гласувах за него, той го заслужава.. Фактът, че кметът получи шест месеца условна присъда, наподобява, не го безпокои. " Не ме интересуват другите неща, а единствено това, което виждам с очите си тук. "

Той не е изключение в Румъния, която бе на едно от последните места измежду останалите страни - членки на Европейски Съюз, в класацията от 2016 година на " Трансперънси интернешънъл " за усещането за корупция.

Тази година Соицалдемократическата партия на Владулеску бе избрана отново на национално равнище, макар че водачът й Ливиу Драгня също получи условна присъда – две години за изборни злоупотреби. В момента Драгня е разследван и за корист с еврофондове.

Символична връзка

Според социолога Даниел Санду част от триумфа на социалдемократите се дължи на околните връзки сред националното управление и кметовете на партията. Това включва метода, по който държавните пари за създаване на инфраструктура и погашение на обществени помощи се отпускат на локално равнище за финансирането на публичните планове, създали Владулеску и други кметове толкоз известни.

" По един или различен метод ръководещата партия би трябвало да управлява тези кметове, тъй като точно те им носят гласове, а кметовете се нуждаят от партията, тъй като тя им оказва помощ да получат средства ", разяснява Санду, който е откривател в Европейския академични институт. " Има алегорична връзка. "

 Драгос Владулеску
© Reuters

Драгос Владулеску

Всички партии, управлявали Румъния след рухването на комунизма през 1989 година, са били упреквани, че фаворизират личните си кметове и държавна администрация при отпущането на средства.

През 2013 година Драгня, по това време министър по развиването, сътвори финансирана от страната стратегия за милиарди евро. В рамките на тази стратегия парите за селски и градски инфраструктурни планове в този момент се разпределят на окръзите от вицепремиера, без да е нужен надзор от страна на цялото държавно управление.

Проучване на " Ройтерс " демонстрира, че кметовете от Социалдемократическата партия като цяло са се облагодетелствали от въпросната Национална стратегия за локално развиване. За интервала 2017-2020 година за следените от социалдемократите окръжни препоръки са били заделени приблизително 17% повече, в сравнение с за ръководените от опозиционната Либерална партия или към 40% повече приблизително спрямо окръзи под контрола на водачи на румънското етническо унгарско малцинство.

Наследникът на Драгня в министерството на районното развиване Севил Шайдех отхвърля да има каквито и да било преференции. " Най-бедните райони с най-голямо население и области и с най-вече административни единици ще получат най-големи дялове ", разяснява Шайдех. Тя загуби поста в министерството след промени в кабинета през октомври, откакто прокуратурата стартира следствие за корупция против нея.

Почти средновековен

Европейската комисия реализира контрол над румънската правосъдна система посредством специфични мониторингови отчети, а държавната прокуратура изпраща на съд стотици кметове, окръжни съветници и депутати от всички партии.

Основната част от следствията са за публични поръчки, дадени на компании в подмяна на подкупи, измами с еврофондове, нагласени търгове и спор на ползи. Относително малко чиновници обаче са зад решетките.

Опитите на държавното управление на социалдемократите да декриминализира някои случаи на злоупотреби провокираха най-големите от десетилетия улични митинги в страната. И въпреки всичко партията, която завоюва и националните, и локалните избори, продължава да се радва на мощна поддръжка.

Макар Румъния да отбелязва стопански напредък от съвсем 9% през 2017 година, страната продължава да е бедна. Брутният вътрешен артикул на глава от популацията през 2016 година е бил едвам 58% от междинното за Европейски Съюз. Друг проблем е неравенството сред градове като Букурещ, който в огромна степен се облагодетелства от румънския преход към пазарна стопанска система, и селските региони.

" Има две доста разнообразни Румънии, разяснява Санду. Едната се усеща като всеки проспериращ и динамичен столичен град в Европа. Другата е обслужвана съвсем само и единствено от политици, които са развили институционална властова конструкция, която е съвсем феодална. "

 Да гласуваш, с цел да оцелееш: Защо румънците избират корумпирани кметове
© Reuters

В доста дребни градове и села липсват съществени услуги. Според изследване на Световната банка повече от 200 000 деца, главно от селските региони, си лягат гладни. Един на всеки двама румънци едвам съумява да отопли жилището си или да заплати сметките си в точния момент.

За тези хора средствата от локалните кметове постоянно са жизненоважни, тъй че те гласоподават за претендента, който мислят, че ще донесе пари за общността им. " Те безусловно гласоподават, с цел да оцелеят, разяснява Санду. Тези хора са забравени, изоставени, губещите от прехода и те имат вяра, че най-близката форма на оцеляване е водачът на партията, който е непосредствен до тях. "

Владулеску, който завоюва 58% от гласовете през 2016 година, споделя, че схваща локалните терзания: " Много кметове в окръг Дамбовита са били избрани отново за втори, трети или четвърти мандат и ключът за техния триумф е, че приоритизират решаването на проблемите на техните жители ", споделя той. През 2016 година Много румънци избраха кметове, които са били разследвани или против които е имало заведено дело, без значение от коя партия са, в това число в градове като Бая Маре и Брашов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР