Румънският евродепутат Виктор Негреску от групата на Прогресивния алианс на

...
Румънският евродепутат Виктор Негреску от групата на Прогресивния алианс на
Коментари Харесай

Евродепутат изпрати писмо до австрийския канцлер със стъпките, които страната е предприела за Шенген

Румънският евродепутат Виктор Негреску от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите показа във Виена причини за присъединението на страната към Шенгенското пространство. Той връчи на представителите на австрийското държавно управление документ, адресиран до австрийския канцлер Карл Нехамер, който съдържа резюме на подхванатите от страната стъпки през последната година.

В подтекста на идния на 4 и 5 декември Съвет по правораздаване и вътрешни работи Виктор Негреску акцентира значимата и градивна роля, която Румъния има и може да играе в Шенгенското пространство, като ускори отбраната на външните граници и усъвършенства действието на зоната за свободно придвижване.

„ Повече от 12 години Румъния дава отговор на всички характерни критерии за Шенгенското пространство. За страдание предходната година, когато всички причини бяха на страната на Румъния, посредством ветото, наложено от Австрия, пътят на моята страна към Шенгенското пространство беше блокиран, макар че Румъния беше механически по-подготвена от Хърватия. Аргументите, показани от Вашето държавно управление, нямат нищо общо с моята страна и за жалост засягат изключителни другарски връзки, които сплотяват Австрия с моята страна Румъния в продължение на доста години ", акцентира румънският евродепутат, представен от Аджерпрес и Българска телеграфна агенция.

Витор Негреску отбелязва, че все пак Румъния не е прекъсвала съдействието с Австрия и продължава да взе участие интензивно, с човешки и механически запаси, за интервенции под егидата на европейската организация за гранична и брегова защита „ Фронтекс ". Евродепутатът напомня, че от лятото на тази година Румъния има собствен представител в Общата платформа за съдействие във Виена и че взаимните патрули на румънско-унгарската граница, планувани в подписания нов документ за съдействие, укрепват ефикасната система за гранична сигурност.

„ Чрез непрекъснатите старания на румънското държавно управление нашата страна осъществя редица дейности, които демонстрират ясно, че румънците заслужават да бъдат в Шенген. Управлението на миграцията, в съдействие със прилежащите страни, е непрекъснат приоритет на Румъния – нещо, което бе видяно на терен предходната година в границите на доброволна задача. В резултат на тези дейности нашата страна записва впечатляващ спад що се отнася до предотвратените незаконни влизания ", показва Негреску.

Той цитира данни, съгласно които Румъния записва понижение от над 96 % по отношение на същия интервал на предходната година във връзка с броя на предотвратените незаконни влизания през границата със Сърбия.

" Ако през първите седем месеца на 2022 година страната ни е записала 18 634 дейности по предварителна защита, то през същия интервал на 2023 година са регистрирани едвам 595. В същото време през първите седем месеца на тази година на границата сред Румъния и Сърбия са регистрирани 140 арестувания на влизане в Румъния ", осведоми Виктор Негреску. В писмото той отбелязва още, че с цел да се бори с трафика на мигранти, Румъния има оперативни партньорства за взаимни дейности с страните по миграционния маршрут (особено Германия, Австрия и Унгария).

Присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство е включено в предварителния дневен ред на Съвета по правораздаване и вътрешни работи, който ще се организира на 4 и 5 декември.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР