Румънският евродепутат Нику Щефануца, който е независим кандидат за нов

...
Румънският евродепутат Нику Щефануца, който е независим кандидат за нов
Коментари Харесай

Скандалът с крадените румънски везбени мотиви стигна до Урсула

Румънският евродепутат Нику Щефануца, който е самостоятелен претендент за нов мандат в Европейския парламент, сезира Европейската комисия по отношение на случая " Луи Вюитон ", оповестява Българска телеграфна агенция. Политикът упорства за попречване на употреба на културно завещание в стилната промишленост.

Евродепутатът е изпратил и писмо до притежателя и шефа на компанията " Луи Вюитон " с искане обществено да признае произхода на обичайните румънски претекстове в своята сбирка.

Във вторник (4 юни) Министерството на културата на Румъния осведоми, че ще изиска от френската фешън компания да признае наследството и културната стойност на модел на " ия " (традиционната женска блуза с бродерии), характерен за региона на Сибиу.

До този ход на ведомството се стигна, откакто организацията " La Blouse roumaine " притегли вниманието към обстоятелството, че в новата си сбирка стилната къща

предлага ризи, въодушевени от румънските, само че без да загатва произхода им и без единодушието на пазителите на това културно завещание.

" Не за първи път фешън къщи употребяват претекстовете и моделите на обичайните дрехи. Затова съм горделив, че гласувах за европейски правилник, който ще ни разреши да опазваме по-добре културното завещание в бъдеще.

Но тъкмо заради тази причина апелирам управляващите в Румъния да не разрешават нашето завещание да бъде експлоатирано гратис и да подхващат всички стъпки, тъй че майсторството на Румъния,

хубостта на нашите райони да бъдат приети по целия свят и предпазени.

Радваме се, че модата е въодушевена от нас, само че не би трябвало да бъдем водени за носа. Модните дизайнери също би трябвало да почитат нашето културно благосъстояние, в случай че се въодушевяват от него ", е декларирал Нику Щефануца, представен от Аджерпрес.

Евродепутатът приканва компанията обществено да признае от кое място се е въодушевила и ги кани на разговор с министъра на културата за намиране на решения за съблюдаване на новото европейско законодателство. То планува отбрана на артикули локално произвеждане като бижута, текстил, дантела, естествени камъни, принадлежности за хранене, стъкло и порцелан, както в Европейски Съюз, по този начин и в интернационален проект.

През 2022 година ЮНЕСКО включи  в листата на наматериалното културно завещание обичайна женска риза с бродерии на ръкавите, известна в северната ни съседка като " алтица " (altița) или " ия " (ia). 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР