Румънският бизнесмен Каталин Хидег, собственик на компанията Санимед Интернешънъл (Sanimed

...
Румънският бизнесмен Каталин Хидег, собственик на компанията Санимед Интернешънъл (Sanimed
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши продължава да вилнее в Румъния

Румънският предприемач Каталин Хидег, притежател на компанията Санимед Интернешънъл (Sanimed International), беше наказан от Букурещкия съд на четири години затвор за потребление на подправени документи и пране на пари по дело за злоупотреби с еврофондове на стойност 3 милиона евро, заяви Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

По същото дело компанията получи през вчерашния ден наказателна санкция от 500 000 леи (еврото се разменя за 4,97 леи) и затваряне на един работен пункт за период от три месеца. Съдът също по този начин разпореди, че Хидег и Санимед Интернешънъл би трябвало да платят на министерството на вложенията и европейските планове сумата от 14 440 459 леи.

Решението не е дефинитивно и може да се апелира.

Това е първият случай, разследван в Румъния от Европейската прокуратура (EPPO), ръководена от някогашната шефка на румънската антикорупционна организация Лаура Кодруца Кьовеши, като делото беше изпратено в съда през октомври 2022 година

Според EPPO злоупотребите са свързани с отпущането на еврофондове за проучвателен и развоен център в региона на здравното възобновяване и биологичната реорганизация - RECUMED. 

Проектът RECUMED е финансиран с европейски средства, а с цел да завоюва търг, предприемачът е употребявал редица подправени и неточни заявления и документи. Между 2018 и 2020 година той е получил безплатни средства на стойност над 3 милиона евро.

Каталин Хидег става прочут, откакто една от неговите компании продаде 1,7 милиона маски на румънската страна на повишени цени, отбелязва организацията. Дружеството се занимава с дистрибуция на алкохолни питиета и храни. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР