Румънските военноморски сили (ВМС) празнуват Деня на ВМС (15 август)

...
Румънските военноморски сили (ВМС) празнуват Деня на ВМС (15 август)
Коментари Харесай

Румънските военноморски сили празнуват Деня на ВМС

Румънските военноморски сили (ВМС) честват Деня на Военноморски сили (15 август) в Букурещ, Констанца, Тулча, Мангалия, Браила, Галац и Биказ, заяви организация Аджерпрес, базирайки се на информация на румънското Министерство на националната защита.

**В Букурещ румънските военноморски сили ще бъдат до понеделник, 15 август, в „ АРКУБ “ (ARCUB) - Културния център на Букурещ, където публиката може да посети галерия с морска живопис от Александру Гиня, модели на кораби, военноморски униформи и юбилейни медали, а искащите да се научат да вършат моряшки възли може да се включат в интерактивна работилница.

Денят на румънския флот ще бъде маркиран в столицата в понеделник с военна и религиозна гала, която ще се организира на Паметника на моряците-герои в парка „ Крал Михай I “.

** Музикалните бендове на румънските военноморски сили и 101-ва въздушнодесантна дивизия на Съединени американски щати, настанени в 57-ма военновъздушна база „ Михаил Когълничану “, ще имат поредност от концерти в югоизточна Констанца. В събота във военното пристанище Констанца публиката е поканена на Деня на отворените порти – може да бъдат посетени военни кораби, военноморски хеликоптер „ Пума “ (Puma), изложения на техника и въоръжение, щандове с информация за просветителните оферти на военните образователни заведения, а запалените по корабите могат да изпитат гратис напрежението във виртуалните морски борби, в особено подредено пространство от екипа на „ Уърлд ъв Уоршипс “ (World of Warships).

В неделя на Паметника на румънските моряци (Моряшкия кръст) в Констанца ще се състои военна и религиозна гала, на която военните моряци ще отдадат респект на моряците, починали в задача. Вечерта те ще бъдат в пристанище Томис, с ревю на военна техника, с щандове с просветителните оферти на военните образователни заведения и симулатори на морски борби.

Формацията от военни кораби, закотвена пред командването на флота, ще се насочи към югоизточна Мидия и ще се върне, с цел да посрещне туристите на брега. Парадът ще приключи с дефиле на туристически лодки.

** В събота в източна Тулча ще се организира Ден на отворените порти на военното пристанище. В неделя ще бъде отдадена респект на моряците-герои посредством военна и религиозна гала, проведена на гробището на героите, а в понеделник Денят на румънския флот ще бъде маркиран на военното пристанище в тесни рамки заради рехабилитационни действия на брега.

**В югоизточна Мангалия Военният кръг провежда до неделя „ Седмицата на морската нематериалност “ - събитие, което включва културни действия, интерактивни изложения, работилници по корабоплаване, морски игри и надпревари, осъществявания на лека занимателна и национална музика. В събота посетителите ще могат да се срещнат с екипажите на военните кораби. Денят на признателността ще бъде маркиран в неделя с военна и религиозна гала, по време на която ще бъде открит Паметникът на моряка и корабостроителя, ситуиран в туристическото пристанище Мангалия. В края на деня Военната музика на 2-ра пехотна дивизия „ Гетика “ от Бузъу ще изнесе концерт в туристическото пристанище.

** В източната част на Браила празничните събития започнаха с галерия на модели на лодки и произведения за корабоплаване, проведена до понеделник в търговски комплекс. Гражданите на Браила ще могат да посетят в събота речните военни кораби, които ще дебаркират в централната част на крайбрежната линия, както и галерия на военна техника и въоръжение. В неделя сутринта бойците от Речната флотилия „ Михаил Когълничану “ от Браила ще се поклонят пред героите моряци и ще пуснат котва с цветя във водите на Дунав по време на гала на военното пристанище. В понеделник жителите на Браила са поканени на брега на река Дунав, с цел да отбележат дружно с военните моряци празника на румънския флот.

** В източен Галац военните моряци ще провеждат в неделя на брега на града Ден на отворените порти – ще може да се посетят акостиралите речни кораби, както и галерия на оръжие и военна техника. В същото време обществеността на Галац ще бъде поканена да се включи в морски игри и да участва на демонстрационни учения. В понеделник на Дунавския бряг е очакван военно-религиозен обред, по време на който ще бъде хвърлена котва с цветя във водите на река Дунав в памет на моряците-герои. След това военните кораби от Речна флотилия „ Михаил Когълничану “ ще показват обучение, което ще приключи с церемониал на военни кораби и церемониал на цивилен кораби.

** В източен Биказ, окръг Нямц, район Молдова, единственият планински град в Румъния, където празникът по случай Деня на румънския флот е традиция от 60-те години на предишния век, военни моряци провеждат от събота до понеделник интерактивни щандове и изложения на технологии и съоръжение. В понеделник по случай Деня на румънския флот бойните водолази ще проведат демонстрационно обучение на езерото Изворул Мунтелуй - най-големият неестествен воден басейн в страната.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР