Румънските фермери заплашват да блокират пристанища и митници от първи

...
Румънските фермери заплашват да блокират пристанища и митници от първи
Коментари Харесай

Заради внос на украинско зърно: Румънските фермери заплашват да блокират пристанища и митници

Румънските фермери заплашват да блокират пристанища и митници от първи октомври, в случай че възбраната за импорт на зърно от Украйна не бъде удължена. Те изпратиха писмо с позицията си до президента Клаус Йоханис, премиера Марчел Чолаку и няколко министри.

„ Румъния, дружно с Полша, Унгария, България и Словакия, направи изключителни взаимни отстъпки, с цел да избегне опасността за международната продоволствена сигурност и да обезпечи поддръжка за украинските фермери, които са в сложни времена поради войната. Но посредством улеснение на износа на селскостопански артикули от Украйна, Румъния единствено губи, защото 95 % от селскостопанските артикули, напускащи Украйна, остават в Европейски Съюз и основават съществени разстройства на пазара ”, означават недоволните. 

По думите им увеличение на количествата зърнени и маслодайни семена с генезис от Украйна, които се внасят или минават директно през териториите на страните членки, прилежащи на Украйна, оказват напън върху цените на селскостопанските артикули в съответните страни, изключително Румъния, насищат потенциала за предпазване и логистичните транспортни вериги и засягат икономическата жизненост на фермерите, причинявайки обилни загуби, защото те са сложени в извънредно комплицирана обстановка да капитализира своите артикули на цени, по-ниски от индустриалните разноски (вложени разноски, горива, труд и др.). 

“Румъния се пожертва и улесни вноса и преноса на равнище Европейски Съюз на 65 % от селскостопанските артикули с украински генезис, което в композиция с косвените резултати, а точно забележителното нарастване на цените на суровините, докара до обстоятелството, че сега към 45 % от нашите фермери не са в положение да изплатят отговорностите си за първични материали и вноски, дължими надлежно през септември и октомври 2023 година, заради доста ниските цени, получени за аграрни артикули (пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед и царевица), които не покриват доста високите индустриални разноски ”, означават недоволните.

Според тях импортираните и директни количества са се нараснали заради липса на средства за наблюдаване и надзор. “Принудителното удвояване на количествата на месечния пренос по море до четири милиона тона ще сътвори още по-голям безпорядък, срив на цените и колапс или банкрут за доста фермери в Румъния “, предизвестяват локалните фермери. 

Те настояват, че в случай че възбраната за импорт не бъде удължена след 15 септември, цените ще паднат още повече и изкупуването на селскостопански артикули от Румъния ще бъде доста понижено. Недоволните декларират, че наложената от 15 март до 15 септември възбрана за импорт на пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед и царевица в Румъния, Полша, Унгария, България и Словакия не е била спазена от европейските, украинските и националните управляващи.

Недоволните фермери упорстват за неотложно удължение на възбраната след 15 септември за импорт на пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица и олио от Украйна и на артикули с украински генезис от други страни, за времето на войната. Те желаят и спомагателни ограничения за сигурност (запечатване и мониторинг), пряк митнически надзор за всички хранителни артикули, идващи от Украйна, с взимане на проби за установяване на качеството в сходство с европейското законодателство и непрекъснато обществено показване на резултатите от анализите. 

В противоположен случай фермерите заплашват с обща стачка от 1 октомври и блокиране на пристанищата и митниците в страната за неопределен срок. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР