Румънски шофьори на камиони и фермери в неделя (14 януари)

...
Румънски шофьори на камиони и фермери в неделя (14 януари)
Коментари Харесай

СЛЕД ГЕРМАНИЯ: Протести на фермери блокират Румъния и Гърция

Румънски водачи на камиони и фермери в неделя (14 януари) блокираха трафика към няколко града, в това число столицата Букурещ, изразявайки поредност от недоволства от високи данъчни ставки до постепенно погашение на обезщетения.
В петия си ден на деяние протестиращите се събраха и в граничните региони, като краткотрайно блокираха североизточната граница с Украйна.
Шофьорите на камиони се оплакват от високите застраховки и налози и дългото очакване на границите.
В същото време фермерите упорстват за по-бързо погашение на дотации и обезщетения за засегнатите от сушата или от спиранията, породени от вноса на украински зърнени култури.
Фермерите се оплакаха, че губят пари през последните две години поради по-евтиното зърно, идващо от Украйна, демонстрира видео, пуснато във Facebook от протестиращите.
Руската обсада на морските пристанища на Украйна в Черно море трансформира Румъния в център за пренос на украинско зърно, изключително през пристанището Констанца.
Протестите започнаха в сряда, когато десетки камиони и трактори се насочиха от няколко града към Букурещ, пътувайки с ниска скорост.
Някои признаха, че са се въодушевили от сходни митинги в Германия.
Властите в Букурещ не разрешиха на протестиращите да влязат в града с транспортните средства, базирайки се на липса на позволение за митинга.
След диалози с министерствата на земеделието и превоза в събота, протестиращите организираха диалози в неделя във финансовото министерство.
Но те оповестиха, че съглашение не е реализирано.
„ Има правила, които към този момент не можем да понасяме “, сподели фермерът Данут Андрус пред публицисти.
Той добави, че той и сътрудниците му към този момент даже не могат да вземат банкови заеми.
„ Вече не можем да банкираме, нямаме опция да работим в страната “, оплака се той, добавяйки, че митингите ще продължат, „ до момента в който тези управляващи схванат, че неспособността им да ръководят страна е действителна “.
В понеделник немски фермери започнаха да стачкуват против проектите на Берлин да понижи данъчните облекчения за селското стопанство.
Те използваха трактори и камиони, с цел да блокират пътища в цялата страна, в това число десетки в центъра на Берлин.
В Полша фермерите блокираха граничните пунктове към Украйна от ноември, оплаквайки се от „ нелоялна конкуренция “ от украински сътрудници и облекчение на разпоредбите за достъп до Европейския съюз за украински компании.

Гръцки селскостопански асоциации и федерации също излизат с трактори на митинги с искане за финансова поддръжка и компенсации от държавното управление, пишат гръцките медии.
Фермерите са взели решение да стачкуват против икономиите в новата политика на гръцкото Министерство на земеделието и храните, които засягат главните парични помощи за сектора.
Особено засилена е организацията на протестиращите в региона на Тесалия, Централна Гърция. Земеделци от селищата край езеро Карла в префектура Лариса са застанали на пътния възел до село Патикамбос още от събота, оповестява локалния новинарски уебсайт larisanew.gr. В префектурите Кардица и Магнисия селскостопанските машини ще се съберат на централните площади на обитаемоте места през днешния ден. Селскостопанската асоциация на Ризомилос приканва за присъединяване в шествие по автомагистралата сред Лариса и Волос на следващия ден.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР