Румънски полицаи и прокурори от Дирекцията за разследване на престъпленията

...
Румънски полицаи и прокурори от Дирекцията за разследване на престъпленията
Коментари Харесай

Румънската полиция разби банда за трафик на мигранти с българско участие

Румънски служители на реда и прокурори от Дирекцията за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма (ДРПОПТ) са разрушили мрежа, формирана от румънски, български, иракски жители и бенгалци, упрекнати, че са довели от България с лодка по река Дунав стотици мигранти, които по-късно са превозили към западната част на страната с товарни камиони, излагайки живота им на риск, оповестява новинарският уебсайт Хотнюз, представен от Българска телеграфна агенция.

Изданието отбелязва, че всеки мигрант плащал на трафикантите минимум 4000 евро.

Прокурорите от ДРПОПТ са направили през днешния ден обиски на 33 адреса в пет окръга в страната (Долж, Тимиш, Арад, Караш-Северн и Аджеш) против членове на незаконна група, която се е опитвала да транспортира през Румъния стотици мигранти. Разследването се отнася до закононарушенията основаване на проведена незаконна група, трафик на мигранти и нелегално прекосяване на държавната граница.

Според ДРПОПТ при започване на 2023 година на територията на Румъния е формирана проведена незаконна група, включваща румънци, българи, иракчани и бенгалци, която против парични суми довеждала незаконно мигранти в Румъния и по-късно ги извеждала от страната.  

Прокурорите прецизират, че групата откривала мигранти от арабски генезис, които желали да стигнат до Западна Европа, по-специално Германия. След това членовете на групата вземали мигрантите с лодка от българския бряг на река Дунав, вкарвали ги незаконно в Румъния в региона южния окръг Долж и по-късно ги транспортирали с товарни коли към западната част на страната. 

Мигрантите били настанявани за няколко дни в региона на градовете Тимишоара и Арад, а по-късно били поемани от други водачи и качвани в огромни товарни камиони в опит да преминат границата в посока към Западна Европа. 

" Първоначалният превоз от румънския бряг на река Дунав до западната част на страната се правил с лекотоварни коли или джипове на групи от по 20-30 мигранти, скрити измежду стоката, като животът им е бил непрекъснато заплашен по време на пътуването. По време на сходен превоз един от водачите (член на интернационалната проведена група) е взел участие в пътнотранспортно произшествие, вследствие на което мигрантите са били ранени ", се показва в известие на ДРПОПТ.

Членовете на групата получавали сред 4000 и 5000 евро за всеки мигрант, като сумите били разпределяни сред тях според от ситуацията им в йерархията и степента на присъединяване в незаконната активност. За прикриване на незаконния им генезис парите били вложени в първокласни коли и жилища.

По време на следствието са документирани 20 курса, при които членовете на мрежата са се пробвали да вкарат незаконно в Румъния и по-късно да изкарат от страната към 500 мигранти.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР