Румънски икономист предлага създаване на мини-Шенгенско пространство между Румъния и

...
Румънски икономист предлага създаване на мини-Шенгенско пространство между Румъния и
Коментари Харесай

Мега идея: България да се слее с втората си по-големина съседка като една държава

Румънски икономист предлага основаване на мини-Шенгенско пространство сред Румъния и България. Според Раду Некита това би понижило инспекциите на половина и би премахнало митническите формалности и разноските за фирмите от двете страни на Дунав.

Пред румънския вестник " Адевърул "  експертът, който е учител във Факултета по европейски науки в университета Бабеш-Боля и съавтор на проучването " Съживяване на единния пазар през идващите 30 години ", търси аргументите за блокирането на Румъния за Шенген, прецизира Българска телеграфна агенция. 

" Австрийският гласоподавател проявява невежество и ксенофобия, когато има вяра на политиците, които му споделят, че задържането на Румъния отвън Шенген ще го " отбрани "  от емигрантите. 

Да кажеш " не "  на Румъния е най-евтиният и елементарен метод да спечелиш малко гласове ", твърди Раду Некита.

Той дефинира като несъстоятелни опасенията, че имигрантите идват през Румъния.

" Има карта, публично направена от Фронтекс, от европейските управляващи, която демонстрира, че миграционните потоци, миграционните пътища заобикалят Румъния. По-голямата част от имигрантите идват през Испания, Италия и Гърция ", изяснява Раду Некита.

Той прецизира, че тези, които влизат в Гърция, избират да минат през две-три страни, които даже не са в Европейския съюз (ЕС) - минават през Северна Македония, през Черна гора, през Босна, след което влизат през Унгария или Хърватия. 

Попитан до каква степен може да се аргументира възможен отвод от Нидерландия с обстоятелството, че пристанището на Констанца може да се конкурира с пристанищата на " страната на лалетата ", Некита отбрани славата на румънския порт.

" Ако погледнем класацията на 100-те най-хубави пристанища в света или 20-те най-хубави европейски пристанища, ще забележим, че Констанца в действителност не наподобява по този начин. Защо някой ще пристигна с транспортен съд, с цел да влезе в Констанца?

Констанца няма отношение към трансатлантическата търговия. Констанца може да има значение за търговията, идваща от Китай и навлизаща в Средиземно море през Суецкия канал. Ако крайната дестинация на стоките е Испания, Португалия, Франция, Италия, цяла Западна Европа, има най-малко 30 пристанища в тези страни, по-удобни от Констанца ".

На финала специалистът изрази мнение, че годен предлог за отвод от цялостно присъединение към Шенген е корупцията на румънските митничари.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР