Румънски еврокомисар е изпратил запитване до Европейската комисия, съобщи Андрей

...
Румънски еврокомисар е изпратил запитване до Европейската комисия, съобщи Андрей
Коментари Харесай

Предлагат отваряне на границата с Румъния

Румънски еврокомисар е изпратил питане до Европейската комисия, заяви Андрей Новаков

България и Румъния да отворят границите си за свободно прекосяване от 1 януари. Такова предложение се разисква в двете страни, които при започване на месеца получиха отвод за присъединение към Шенгенското пространство. Идеята да се отвори границата идва от румънска страна, заяви българският евродепутат Андрей Новаков, съобщи.

" Получих това забавно предложение, видях, че и Общинският съвет в Добрич също е дал своя вот такова - от 1 януари да вдигнем граничния надзор сред България и Румъния с двустранно съглашение. На процедура не нарушаваме нищо, защото не отстраняваме контрола на външни граници. Това да важи единствено за двата моста - Видин-Калафат и Русе-Гюргево. Прекратяваме граничния надзор на двата гранични пункта и започваме да пътуваме свободно. Мой сътрудник румънец, доколкото знам, е изпратил питане до Европейската комисия, с което да попита до каква степен това е допустимо. По всичко проличава, че е обсъждано и в Румъния. Със сигурност е доста неконвенционално решение, само че сигурно не е стандартно решение 11 години незаслужено да ни държат извън. Може би е и някаква форма на митинг. Бих подкрепил неговото разискване, в случай че не опонира на договорите за действие на Европейския съюз. Ако е въпрос на двустранно съглашение сред България и Румъния и е допустимо, аз не виждам причина, защото при нас Шенген би се отразил на няколко граници- Видин-Калафат, Русе-Гюргево, Кулата-Промахон, Илинден-Ексохи. Ние граничим с Европейския съюз на север и на юг, по този начин или другояче опашките на " Капитан Андреево " няма да се смалят, нито тези на " Калотина " и в случай че успеем дружно с Румъния, защото сме на една лодка с тях. С Гърция не бихме съумели, защото биха нарушили шенгенски граници, само че ние с Румъния не нарушаваме нищо “.

Общинският съвет в Добрич упорства за отваряне на границата със специфична декларация, призната на председателски съвет. Зад нея застават общински съветници и от други райони, както и народни представители, изясни ръководителят на локалния парламент Нивелин Радичков:

" Реакцията ни беше на идващия ден откакто взеха решение в Брюксел. Освен до медиите, пратихме и до всички наши депутати от Добричка област, естествено те ни върнаха позитивно мнение и дадоха обещание да срещнат Европейския парламент, нашето Народно заседание. Обадиха се сътрудници от пограничните райони- от Силистра, от Русе, от Шумен, мисля, че има и от Видин сътрудници, които поддържат самата декларация. От Констанца също приветстват тази самодейност за отваряне на границите, въпреки да е малко в областта на пожеланията. Аз съм на мнение, че не стига, че в Добрич сме в края на България и в края на Европейския съюз, само че дано да схванат, че не сме хора " втора употреба ". Доволен съм, че всички наши депутати от Добрич са единни. Евродепутатите от България също приказват в един звук. Вижте и реакцията на Браншовата транспортна организация на Румъния. Те също пледират за подобен вид ограничения. Не им се чака по границите. Туризмът също- всички минават за черноморските курорти отсам и в случай че границата е отворена, това ще благоприятства. Някой би трябвало да чуе, че в този завършек на България има хора, които не стоят в разкрачено състояние и имат позиция и мнение ".

Потърсихме мнението на преминаващите през Дунав мост 2.

" Ще е добре това, в този момент доста се чака. Да бъде както в Европа, ще е супер... Минаваме за първи път с автомобил, не сме имали никакъв проблем, само че организацията на придвижването в посока България-Румъния е по-добра от Румъния-България поради трафика на товарни коли. При всички положения сме за отваряне на границата, защото пътуваме доста постоянно из Европа и е ненормално, откакто сме членове на Европейския съюз, да не сме членове и на Шенген. Тази концепция е хубава, само че казусът няма да се реши поради митническите документи. Спасението е като на Турция- буферни паркинги и които са с митнически документи, да си ги оправят не тук, на границата, а на буферните паркинги... За първи път пътувам през Румъния за България. Бих желал да влязат в Шенген и България, и Румъния, да има свободно пътешестване, само че всичко зависи от това дали двете страни са подготвени. Мисля, че не сме подготвени като нрав, щом не ни пускат, значи не сме подготвени... Добра е тази концепция, в този момент доста се бавим- и на отиване, и на връщане... Не заслужаваме Шенген- идете вижте по какъв начин живеят там хората и по какъв начин живеем ние... "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР