Румънската програма за подпомагане на производителите на домати доведе до

...
Румънската програма за подпомагане на производителите на домати доведе до
Коментари Харесай

Как Румъния намали цената на домата с 50%

Румънската стратегия за подкрепяне на производителите на домати докара до поевтиняването им с 50%

Ако през април цената им на пазара доближи 11,88 лева, а в някои случаи даже до 19,80 лева за кг, то в този момент домати може да се купят за 5,15 лева до 7,92 лева, оповестява Agrointel.ro, цитирайки думите на депутата Адриан Алда.

"Успехът на програмата демонстрира, че когато тя е направена и изпълнена добре, това освен води до увеличение на вътрешното произвеждане на храни, само че и до понижаване на зависимостта от вноса и намаление на цените ", добави националният представител, който е член на Комисията по земеделие от Камарата на депутатите, написа.

Ръст на предлагането на домати румънско произвеждане

Динамиката на цените на доматите може да се изясни и с обстоятелството, че от ден на ден фермери прибраха реколтата си и към този момент я оферират на пазара, споделя Габриела Андрони, шеф на окръжната земеделска дирекция (DAJ) в Олт.

По нейни данни в окръг Олт има съвсем 6000 земеделци, които са регистрирани по стратегия “Домат” и получават помощ по de minimis. По проект инспектори вършат по две инспекции на място - правят оценка първо обработваемите площи, а по-късно прибирането на реколтата.

Кандидатстването по програмата продължава до 10 юни. Бюджетът ѝ е съвсем 90 млн. лева Тя е разграничена на два индустриални цикъла, като домати могат да се отглеждат и в двата цикъла. Стойността на поддръжката е 4000 евро на бенефициент, както следва:
3000 евро / бенефициент за продукция сред 1 март и 10 юни (цикъл I)1000 евро / бенефициент за продукция сред 15 октомври и 9 декември (цикъл II).
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР