Румънската лея е най-зле представящата се валута в Централна и

...
Румънската лея е най-зле представящата се валута в Централна и
Коментари Харесай

Румънската лея е най-зле представящата се валута в ЦИЕ от началото на 2019-а

Румънската проливам е най-зле представящата се валута в Централна и Източна Европа от началото на годината. Основна причина са изненадващите промени във фискалната политика на страната и възходящият стопански дисбаланс.

Това демонстрира анкета на Reuters, в която са включени отговорите на 34 специалисти, представена от румънското издание Romania Insider.

" Когато е налице двоен недостиг, макар че изискванията в международен мащаб са по-добри що се отнася до рисковите активи, чакаме румънската валута да продължи да изостава ", разяснява Киприян Даскалу, който е основен икономист на ING в северната ни съседка.

Въпросният двоен недостиг регистрира подобен по настоящата сметка на платежния баланс и бюджетен недостиг. В Румъния бюджетният недостиг на страната набъбна до 1,4% от брутния вътрешен артикул (БВП) за интервала януари - май.

Този по настоящата сметка се усили с 38% през първите четири месеца на годината до 2,3 милиарда евро при ниво от 1,66 милиарда евро за същия интервал на миналата година.

Експертите чакат румънската проливам да продължи да отслабва и в идващите месеци, като през идната година може да стигне до 4,81 леи за евро при ниво от 4,725 леи за евро сега. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР