Румънката Лаура Кодруца Кьовеши теоретично остана единствен кандидат за поста

...
Румънката Лаура Кодруца Кьовеши теоретично остана единствен кандидат за поста
Коментари Харесай

Кьовеши остана единствен кандидат за европейски главен прокурор

Румънката Лаура Кодруца Кьовеши теоретично остана единствен претендент за поста на европейски основен прокурор, откакто се разбра, че съперникът й французинът Жан-Франсоа Бонер ще оглави Финансовата прокуратура в родината си, заяви електронното издание „ Романия джърнъл “. Изслушването му за позицията премина успешно на 11 юли, което в действителност значи, че Франция би трябвало да отдръпна кандидатурата му от конкуренцията за европейски основен прокурор. 

Бонер и Кьовеши бяха двамата прокурори, стигнали до последния стадий на процедурата за избор на началник на новата европейска прокуратура, която би трябвало да стартира работа от идната година. Французинът имаше поддръжката на Европейския съвет (правителствата), а румънката –  на Европейския парламент. Преговорите сред двете институции обаче удариха на камък напролет и те не съумяха да реализират съглашение за обединен претендент. Разговорите останаха за есента, само че новото предопределение на Бонер теоретично трансформира Кьовеши в единствен претендент.

Вътрешните процедури в Европейския съвет обаче са много по-сложни, в сравнение с в Европарламента, и правната работа на институцията може да принуди страните, членки на Европейски Съюз, да повдигнат нов претендент, отбелязва „ Романия джърнъл “. Той ще би трябвало да бъде изслушан, преди да бъде гласуван от страните членки, като решението е политическо.

Очаква се в околните дни Франция обществено да изрази поддръжката си за Лаура Кьовеши, настояват дипломатически източници от Брюксел, представени от „ Романия инсайдер “. Тя обаче няма поддръжката на Румъния, а министър председателят на страната Виорика Дънчила напомни, че Кьовеши се отдръпна от управителния пост в Националната организация за битка с корупцията по искане на нейното държавно управление. Дънчила въпреки всичко остави отворена опцията Букурещ да застане зад румънската кандидатка, като сподели, че крайното решение ще бъде взето от ръководещата Социалдемократическа партия. Премиерката застана отпред на партията, откакто предходният й водач Ливиу Драгня влезе в пандиза.

 

НЕПРИМИРИМОСТ

46-годишната Лаура Кодруца Кьовеши е щерка на прокурор от кариерата по времето на социалистическа Румъния. Тя е юристка и някогашна състезателка по баскетбол. От 2013 до 2018 година ръководеше Националната дирекция за битка с корупцията в Румъния и вкара в пандиза стотици висши функционери - министри, депутати, кметове, магистрати и прочие Тя бе уволнена, под предлог че е превишавала пълномощията си и разваляла облика на родината си зад граница.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР