Румънка е избрана от НАСА да участва в проект за

...
Румънка е избрана от НАСА да участва в проект за
Коментари Харесай

Жена ще прекара 365 дни в капсула

Румънка е определена от НАСА да взе участие в план за преструване на живот на Марс. Заедно с още трима души Ирина Анка Шелариу ще прекара една година в изолираност в пробна капсула, която възпроизвежда човешкото битие на Червената планета.

Предизвикателството ще стартира през юни в галактическия център Джонсън на организацията в Хюстън. На повърхност от 1700 кв. м. екипът ще симулира провокациите на задача до Марс, в това число ограничавания на ресурсите, повреди на оборудването, закъснение на връзката и други стресови фактори от околната среда. Мисията е първата от три планувани едногодишни симулации.

Ирина Анка Шелариу стартира образованието си в Трансилванския университет в Брашов. Специалист е по микробиология и има докторска степен по биомедицина от Университета в Ню Джърси. Нейният опит включва откриването и производството на вирусни ваксини и ръководството на проучвателен планове за инфекциозни заболявания.

В тирада, изнесена през 2018 година в изданието TEDX Talks, приказва за своята пристрастеност.

„ Когато бях на четири години, дядо ми ми сподели, че Вселената е безкрайна. Трябваше да се отдръпна и да си я показва. И започнах да натрупвам познания в филантропичните науки, в науките, в разнообразни области и забелязах, че в действителност всички те приказват еднакъв език, с който се пробваха да нарисуват тази многоизмерна тайнственост на живота. Светът ме пита за какво желая да отида на Марс, когато има толкоз доста неща, които би трябвало да бъдат решени тук, на Земята. И моят отговор е: тъкмо по тази причина би трябвало да отида. Защото страничните резултати на технологиите в последна сметка ще решат проблемите, които имаме тук през днешния ден “, споделя Шелариу, представена от Българска телеграфна агенция.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР