Румъния започва прилагането на трета доза от ваксината срещу КОВИД-19

...
Румъния започва прилагането на трета доза от ваксината срещу КОВИД-19
Коментари Харесай

Румъния започва да прилага трета доза ваксина срещу КОВИД-19

Румъния стартира използването на трета доза от имунизацията против КОВИД-19 от 28 септември, заяви министър председателят Флорин Къцу, представен от Аджерпрес.

Той посочи, че право на трета доза ще имат всички лица, които са получили втора доза от която и да е от имунизациите на Пфайзер, Модерна или АстраЗенека преди повече от шест месеца.

" Подсилващата доза ще се прави единствено с имунизациите въз основата на иРНК (Пфайзер и Модерна), без значение от първичната скица ", означи още министър председателят.

Ваксинационният комитет съобщи по-рано тази седмица, че третата доза е мощно целесъобразна за лицата в риск от тежки форми на заболяването, т.е. хората на 65 години, лицата с хронични болести, хората с трансплантации и имунодефицитни положения, както и някои чиновници с висок риск от заразяване, като личния състав в опазването на здравето и образованието.

До през вчерашния ден в Румъния са били имунизирани 5 397 142 души, като 5 275 194 от тях са със приключена скица.

Междувременно президентът Клаус Йоханис съобщи, че имунизацията против КОВИД-19 би трябвало да стане наложителна за някои категории чиновници от значими сфери, като даде образец с медицинския личен състав, оповестява телевизия Диджи24.

" Не е обикновено някои лекари да предават послания против имунизациите ", съобщи още Йоханис пред публицисти, които го съпровождат в пътуването му до Ню Йорк за присъединяване в Общото заседание на Организация на обединените нации.

Той означи, че наложителната имунизация на избрани категории е нужна, защото новите случаи на КОВИД-19 нарастват.

Що се отнася до рестриктивните мерки, наложени поради пандемията, Йоханис съобщи, че ще има разграничение на имунизираните и неимунизираните лица. Държавният глава посочи, че имунизацията е решението за по-малко ограничавания.

Румъния записва 7045 нови случая на коронавирусна зараза през последните 24 часа, а 130 души починаха. Броят на пациентите в интензивни отделения набъбна до 1037 души.

Здравните управляващи оповестиха, че единствено 32 кревати са свободни сега в интензивните отделения в цялата страна.

Същевременно три окръга и столицата Букурещ към този момент са в червен сюжет с равнище на заболеваемост над 3 на 1000 души са последните 14 дни. На първо място е окръг Илфов с 3,65 на 1000 поданици, следва Сату Маре с 3,42 на 1000 поданици, Тимиш с 3,40 на 1000 поданици и Букурещ с 3,30 на 1000 поданици.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР