Румъния все още няма кандидат за еврокомисар, но очаква важна

...
Румъния все още няма кандидат за еврокомисар, но очаква важна
Коментари Харесай

Румъния все още няма кандидат за еврокомисар, но очаква важна позиция в новата Европейска комисия

Румъния към момента няма претендент за еврокомисар, само че чака значима позиция в новата Европейска комисия
Румъния чака значима позиция в новата Европейска комисия, само че към момента не е взела решение кой ще бъде нейният еврокомисар, съобщи Българска телеграфна агенция.
Премиерът Марчел Чолаку разгласи,
че номинацията за поста еврокомисар от Румъния ще бъде направена, откакто завършат договарянията за систематизиране на ресорите в новата Европейска комисия, заяви организация Аджерпрес.
„ Тече развой на договаряния. (…) В момента приказвам и с останалите политически водачи,
опитваме да договорим най-хубавия и най-представителния портфейл за Румъния. Има няколко оферти “, съобщи в четвъртък пред публицисти румънският министър председател Марчел Чолаку, откакто бе запитан какво прави Румъния с
номинацията за еврокомисар и кого ще предложи страната на този пост.
Премиерът сподели, че Румъния ще направи номинация за еврокомисар тогава, когато бъде задоволена от ресора, който ще заеме румънският представител.
Евродепутатът от ръководещата Социалдемократическа партия Виктор Негреску,
чието име бе препоръчано от премиера Чолаку за предстоящ еврокомисар от Румъния, съобщи в обява през днешния ден във Facebook, че Румъния може да се надява на значима позиция в бъдещата Европейска комисия.

„ Абсолютно съм уверен, че с помощта на помощта, получена от европейските социалдемократи, Румъния ще бъде по-значима на европейско равнище и даже ще получи внушителен сектор на
европейски комисар с авторитетна роля в структурата на бъдещата Европейска комисия,
а може да се надява и на вицепрезидентски пост, в случай че има народен консенсус в това отношение “, написа Негреску във Facebook.

Евродепутатът Рареш Богдан, който е първи заместник-председател на Национално-либералната партия – сътрудник на социалдемократите в държавното управление, съобщи пред телевизия Диджи 24 по-рано тази седмица,
че Национално-либералната партия предлага Даниел Буда или Дан Маринеску за еврокомисар за земеделието и Зигфрид Мурешан и Рареш Богдан за еврокомисар за разширението.
„ Национално-либералната партия (НЛП) има поради две доста значими позиции на еврокомисар – земеделие – господин Даниел Буда и господин Дан Мотряну са извънредно положителни в тази сфера и са работили в комисията по земеделие, а втората позиция, която засяга НЛП,
е тази на разширението – Зигфрид Мурешан и Рареш Богдан “, съобщи самият Рареш Богдан пред Диджи 24 в четвъртък.
Той разяснява и тематиката дали Румъния би трябвало да предложи жена на поста еврокомисар, каквато информация пристигна от Брюксел. (Премиерът Чолаку призна тази седмица, че председателката на Европейската комисия е поискала
през цялото време предлагането да бъде жена. Чолаку сподели, че не изключва сходна номинация от страна на Румъния).
Евродепутатът Рареш Богдан разяснява, че Румъния не е длъжна да предложи жена за еврокомисар, в случай че през последните 10 години дами представляваха страната в Европейската комисия – Корина Крецу,
като комисар за кохезията и промените в интервала 2014-2019 година, и Адина Вълян, която бе комисар за превоза в Комисията до момента.
„ Мисля, че в този миг Румъния няма никакво съображение и никой няма съображение да желае от Румъния третата номинация, след 10 години, да бъде наложително на жена. Трябва да бъде добър човек,
било то жена или мъж “, разяснява Рареш Богдан от Национално-либералната партия.
Според политически източници, представени от частната новинарска организация Медиафакс, е допустимо министър председателят Марчел Чолаку да предложи евродепутатката Роксана Мънзату за еврокомисар от Румъния, макар че предишния месец Чолаку разгласи, че предлага за поста Виктор Негреску.
На 22 август по време на посещаване в Брюксел Чолаку сподели,
че предлага евродепутата от Социалдемократическата партия и заместник-председател на Европейския парламент Виктор Негреску за еврокомисар от страна на Румъния.
Същевременно Негреску не е коментирал опцията той да бъде номиниран за представител на Румъния в идната Европейска комисия.
Възможната кандидатура на Виктор Негреску обаче срещна пречки в Букурещ.

Лидерът на националистическата партия „ Алианс за обединяване на румънците “ (AUR) Джордже Симион съобщи, че Румъния би трябвало да се увери, че нейният идващ европейски комисар „ ще бъде същински родолюбец, експерт,
който да слага ползите на страната над всичко друго “, а Виктор Негреску „ не се вписва в този профил “, заяви Аджерпрес.
„ Трябва да предлагаме комисар, който да се бори за Румъния. (…) Имаме потребност от европейски комисар, който да бъде освен това от елементарен функционер в Брюксел; румънец, който се бори за нашата страна с увереност и кураж “, разяснява Джордже Симион.
„ Смятам, че Виктор Негреску – предлагането на Социалдемократическата партия,
не е решение за този пост, и както аз, по този начин и моите сътрудници от AUR, го отхвърляме твърдо “, съобщи Джордже Симион, представен от Аджерпрес.
„ Досега номинацията на европейски комисари от страна на Румъния постоянно е била резултат
от вътрешни политически сметки, диктувани от ползите на Социалдемократическата и Национално-либералната партия. Този метод към функционалността на европейски комисар би трябвало да спре. Постът на комисар не е политически трофей, а гласът на Румъния измежду огромните европейски народи “, съобщи Джордже Симион.
Основната опозиционна мощ – „ Съюз за избавление на Румъния “
(USR), изиска от премиера да пристигна в Народното събрание и да изясни процеса на номинация на еврокомисар.

Депутатът от USR Юлиан Булай предложи министър председателят Чолаку да бъде поканен пред Народното събрание на 3 септември.
„ Тъй като след няколко дни ще стартира парламентарната сесия,
предложихме от името на групата на USR да поканим министър-председателя Марчел Чолаку да показа с парламентаристите детайлности за процеса на назначение на европейския комисар:
кой е препоръчаният човек, дали Румъния ще почете настояването на Европейската комисия
и дали ще предложи по едно и също време мъж и жена, както и по кое време министър-председателят ще вземе решение по този въпрос. Нуждаем се от повече изясненост по този въпрос “, изясни депутатът от USR, представен от Аджерпрес.
Лидерката на „ Съюз за избавление на Румъния “ Елена Ласкони разяснява по-рано,
че министър председателят Чолаку „ отхвърля “ транспарантна процедура по отношение на номинацията на Румъния. От опозиционната партия обявиха още, че позицията на еврокомисар „ не принадлежи на Социалдемократическата партия “ и желаеха бистрота в процеса на номинация.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР