Румъния удължава от днес с още 30 дни извънредното положение

...
Румъния удължава от днес с още 30 дни извънредното положение
Коментари Харесай

Румъния удължи извънредното положение

Румъния удължава от през днешния ден с още 30 дни изключителното състояние на територията на страната поради ковид.
Съответното държавно решение е оповестено в румънския Държавен вестник, оповестява организация Аджерпрес. В решението са включени и нови ограничения, оповестени от Националния комитет за изключителни обстановки.
Новите детайли са: унищожаване на задължението за носене на защитна маска на ненатоварени открити публични пространства. Маската остава наложителна за затворените публични пространства, комерсиалните обекти, откритите публични пространства, където има скупчване на хора, транспортните средства на градския превоз, работното място, пазари, борси и места, където се образуват опашки.
Премахва се възбраната за придвижване на хората през нощта.
Организирането и провеждането на някои действия на закрито и намерено ще бъде разрешено при запълване на до 50 % от оптималния потенциал на пространството в интервала 5,00 - 22,00 ч. (спортни надпревари, кинопрожекции, спектакли, концерти, публични и частни празненства и други културни събития, в това число действия за професионална подготовка, които се нуждаят от процедура, като уъркшопи, конференции и действия по използване на европейски проекти).
Също по този начин ще бъде разрешена работата с клиенти на икономическите оператори в закрити и/или открити публични пространства в часовия период 5,00-22,00 ч. при запълване на 50 % от оптималния потенциал на пространството: действия по подготвяне, продажба и консумация на хранителни артикули и/или алкохолни и безалкохолни питиета, от вида на заведения за хранене и кафенета, във вътрешни пространства и тераси; действия в спортни и фитнес зали; басейни; игрални зали.
Също със запълване на до 50 % от потенциала в часовия период 5,00-22,00 ч. ще бъде позволена активността на икономическите оператори, които ръководят зали за игра и места за игра за деца, както и активността на панаири, сезонни и антикварни пазари.
Съгласно нормите, признати от държавното управление, достъпът до упоменатите действия и работата с клиенти на икономическите оператори ще бъде разрешена единствено за лица, които са имунизирани против новия ковид и за които са минали 10 дни от завършването на цялостната скица на ваксинация; лица, които показват негативен RT-PCR тест, изработен най-вече преди 72 часа или бърз антигенен тест, изработен най-вече 48 часа по-рано; както и за лица, които се намират в интервала сред 15-ия и 180-ия ден от последното удостоверение на заразяване с вируса SARS-CoV-2.
Същото предписание е годно и за активността с клиенти в центрове и търговски паркове на стопански оператори, които имат като съществена активност търговия с нехранителни артикули, както и за активността по настаняване в туристически структури.
За търговски обекти с повърхност по-малка или равна на 200 кв.м. ще бъде разрешен достъп на всички лица без доказателство за имунизация, тестване или преболедуване на коронавирус при обезпечаване на най-малко 4 кв.м. пространство за всяко лице и изтъкване на входа на обекта на оптимално допустимия брой лица по едно и също време вътре в помещението.
Със същото държавно решение се дефинират и серия ограничения, които ще бъдат годни за интервала 24-25 декември и 31 декември-1 януари.
На празниците заведенията за хранене и кафенетата ще могат да работят със запълване на до 50 % от оптималния потенциал на пространството без ограничавания за часовия период и единствено за лица, които са имунизирани, тествани или преболедували при гореспоменатите условия.
Ще бъде разрешено образуване и осъществяване на събития навън за посрещане на новата година без ограничавания в броя на хората и часовия период с носене на защитна маска и съблюдаване на ограниченията за предварителна защита на разпространяването на новия ковид.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР