Румъния трябва да похарчи колосалната сума от 356 милиарда долара

...
Румъния трябва да похарчи колосалната сума от 356 милиарда долара
Коментари Харесай

Зелените цели на ЕС ще струват на Румъния 356 милиарда долара

Румъния би трябвало да похарчи колосалната сума от 356 милиарда $ до 2050 година, с цел да извърши задачите на Европейския съюз за неутрални въглеродни излъчвания - сума, която нейните жители надалеч не са склонни да платят.

Това показва Световната банка в първия си отчет за климата и развиването за страна от Европейски Съюз, наблягайки сложната задача пред единния блок при прехода към по-зелена стопанска система, съобщи Блумбърг.

Балканската страна към този момент е понижила въглеродните излъчвания с 53% по отношение на равнищата от 1990 година

и най-вероятно ще извърши през идващите седем години понижението от 55%, контрактувано с Европейски Съюз, се показва в отчета на СБ. Освен това Румъния се приготвя да се трансформира в най-големия производител на газ в Европейски Съюз през 2027 година, откакто стартира добивите в Черно море.

Все отново стопанската система на страната остава релативно интензивна на въглерод, надвишавайки 2,5 пъти междинното равнище за Европейски Съюз, което ще изисква " основни и координирани политически дейности и финансиране " за реализиране на цялостна декарбонизация до 2050 година

Тези вложения обаче могат да утроят нейния народен приход през идващите три десетилетия, предвижда Световната банка.

" Публичното финансиране, в това число от Европейски Съюз, няма да бъде задоволително за реализиране на екологичните цели на Румъния. Трябва да бъдат въведени тласъци за активизиране на частния капитал в огромен размер ", съобщи пред Блумбърг Ари Наим, управител на Международната финансова корпорация (IFC) за Централна и Южна Европа към групата на Световната банка.

Въпреки че Румъния е " мощно уязвима " към изменението на климата и към този момент е изправена пред тежка суша и наводнения,

единствено дребна част от популацията е готово да заплати повече, с цел да избегне тези опасности.

Само малцинство от румънците споделят, че биха похарчили сума, равна на 1% от месечния Брутният вътрешен продукт на страната на глава от популацията, с цел да понижат въздействието на изменението на климата, до момента в който други 12% от румънците биха платили половината от това, уточни СБ.

" Това е доста под предстоящите капиталови потребности за намаляване на изменението на климата и за адаптиране ", се споделя още в отчета.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР