Румъния трябва да похарчи колосалната сума от 356 милиарда долара

...
Румъния трябва да похарчи колосалната сума от 356 милиарда долара
Коментари Харесай

Световната банка: Зелените цели на ЕС ще струват на Румъния 356 милиарда долара

Румъния би трябвало да похарчи колосалната сума от 356 милиарда $ до 2050 година, с цел да извърши задачите на Европейския съюз за неутрални въглеродни излъчвания - сума, която нейните жители надалеч не са склонни да платят. Това показва Световната банка в първия си отчет за климата и развиването за страна от Европейски Съюз, наблягайки сложната задача пред единния блок при прехода към по-зелена стопанска система, съобщи Блумбърг.

Балканската страна към този момент е понижила въглеродните излъчвания с 53% по отношение на равнищата от 1990 година и най-вероятно ще извърши през идващите седем години понижението от 55%, контрактувано с Европейски Съюз, се показва в отчета на СБ. Освен това Румъния се приготвя да се трансформира в най-големия производител на газ в Европейски Съюз през 2027 година, откакто стартира добивите в Черно море.

Все отново стопанската система на страната остава релативно интензивна на въглерод, надвишавайки 2,5 пъти междинното равнище за Европейски Съюз, което ще изисква " основни и координирани политически дейности и финансиране " за реализиране на цялостна декарбонизация до 2050 година

Тези вложения обаче могат да утроят нейния народен приход през идващите три десетилетия, предвижда Световната банка.

" Публичното финансиране, в това число от Европейски Съюз, няма да бъде задоволително за реализиране на екологичните цели на Румъния. Трябва да бъдат въведени тласъци за активизиране на частния капитал в огромен размер ", съобщи пред Блумбърг Ари Наим, управител на Международната финансова корпорация (IFC) за Централна и Южна Европа към групата на Световната банка.

Въпреки че Румъния е " мощно уязвима " към изменението на климата и към този момент е изправена пред тежка суша и наводнения, единствено дребна част от популацията е готово да заплати повече, с цел да избегне тези опасности. Само малцинство от румънците споделят, че биха похарчили сума, равна на 1% от месечния Брутният вътрешен продукт на страната на глава от популацията, с цел да понижат въздействието на изменението на климата, до момента в който други 12% от румънците биха платили половината от това, уточни СБ.

" Това е доста под предстоящите капиталови потребности за намаляване на изменението на климата и за адаптиране ", се споделя още в отчета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР