Румъния спира военните полети на оставащите ѝ изтребители МиГ-21 Ленсър“

...
Румъния спира военните полети на оставащите ѝ изтребители МиГ-21 Ленсър“
Коментари Харесай

Румъния спира полетите на МиГ-21 и ускорява покупката на F-16

Румъния стопира военните полети на оставащите ѝ изтребители МиГ-21 „ Ленсър “ поради техния „ доста висок % на катастрофи “. За това заяви Министерството на защитата на Румъния, представено от „ Ройтерс “.

Страната ще продължи да лети с дребния си флот от изтребители F-16 и ще форсира плануваната покупка от Норвегия за спомагателни 32 използвани изтребители от този модел. Това ще обезпечи на Румъния спомагателни две въздушни ескадрили. Решението е взето със заповед на началника на Щаба на защитата военачалник Даниел Петреску.

„ Наличните запаси на самолетите от трите ескадрили обезпечават употребата за най-малко 10 години и ще образуват временен въздушен капацитет за изтребители от пето потомство F-35 “, показаха от министерството.

Румъния закупува първите си самолети F-16 от Португалия през 2016 година, до момента в който последователно работеше върху премахването на своите МиГ-ове от времето на комунизма.

Последният случай с изтребител МиГ-21 се случи при започване на март тази година, когато аероплан на въздушен патрул изчезна от радарите малко след излитането си от 86-та авиобаза, ситуирана до Борча, Югоизточна Румъния. Останки от самолета бяха открити по-късно, а водачът на средството беше разгласен за мъртъв. По време на избавителната задача, други седем бойци починаха в обособена злополука.

Румъния е член на НАТО от 2004 година и възнамерява да увеличи разноските за защита от 2% до 2,5% от брутния вътрешен артикул за идната година. Такова желание изрази президентът на Румъния Клаус Йоханис.

Като член на Алианса, Румъния разполага и с изтребители от съюзнически страни, изпратени за укрепване на Източния фланг на военната организация. В момента страната разполага с над 3000 бойци на НАТО и ще има непрекъсната бойна група на Алианса, ситуирана на нейна територия.

Румъния споделя 650-километрова граница с Украйна, където през февруари стартира съветската военна инвазия. В резултат над 714 хиляди украински бежанци са минали румънската граница от началото на военния спор.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР