Румъния ще заделя за отбрана 2,5 процента от брутния си

...
Румъния ще заделя за отбрана 2,5 процента от брутния си
Коментари Харесай

Йоханис: Тук искаме да променим нещата

Румъния ще заделя за защита 2,5 % от брутния си вътрешен артикул (БВП), съобщи през днешния ден в Мадрид румънският президент Клаус Йоханис преди присъединяване си в срещата на върха на НАТО, съобщи организация Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

Йоханис сподели, че всички в Румъния са съгласни, че са нужни повече средства, с цел да се подсигурява сигурността на страната и модернизацията на армията. Той напомни за решението на Върховния съвет за национална защита от идващия бюджет, през 2023 година, да се отделят 2,5 % от Брутният вътрешен продукт за защита. Президентът уточни, че този проект ще продължи най-малко 10 години, тъй като дейностите по рационализация, съоръжение и повишение на подготовката на военните не се случват за една или две години.

„ Тук желаеме да променим нещата и освен да отделяме 2,5 % от Брутният вътрешен продукт за защита, само че и забележителна част от тази сума да бъде заделена за вложения, за самото съоръжение ", съобщи президентът преди присъединяване си в срещата.

Румъния " доста упорства " Черноморският район да бъде разгласен за " зона от стратегически интерес ", което най-вероятно ще се случи на срещата на страните членки на Алианса, сподели още Йоханис, представен от Диджи 24.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР