Румъния ще помогне на украинските кораби да транспортират зърно извън

...
Румъния ще помогне на украинските кораби да транспортират зърно извън
Коментари Харесай

Румъния ще помогне на украинските кораби да транспортират зърно

Румъния ще помогне на украинските кораби да транспортират зърно отвън обсега на Русия. Това ще стане като страната удвои потенциала на главното си черноморско пристанище и на дунавските плавателни пътища в границите на два месеца, съобщи румънският министър председател Марчел Чолаку в изявление за в. „ Файненшъл таймс “, предава Българска телеграфна агенция.

Чолаку съобщи още, че проектът му ще бъде прибавен без значение от съветските офанзиви против украински пристанища на другия бряг на река Дунав, по която минава румънско-украинската граница.

„ Украйна ще има към 40 милиона тона зърно за експорт през 2023 година “, уточни Чолаку. „ За да улесним това, ние увеличихме потенциала както на пристанището в Констанца, по този начин и на пътищата, водещи до това пристанище, с цел да помогнем това да се случи. Мобилизирахме се по най-хубавия вероятен метод “, акцентира той.

Намеренията на Румъния са да укрепи плавателния кулоар посредством драгиране на Дунав и разширение на пристанищната инфраструктура идват, откакто Русия се отдръпна от съглашение, позволяващо на украинското зърно да доближи до световните пазари през Черно море. От своя страна Москва също по този начин заплаши комерсиалните кораби, излизащи от украинските пристанища, което докара до пренасочване на износа през Дунав.

„ Ние научихме добре уроците си във връзка с Русия. Имаме нулева взаимозависимост от съветската сила и запаси. Нашата поддръжка към Украйна е безусловна “, съобщи Чолаку.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР