Румъния ще похарчи 2,5 млрд. евро за модернизиране на военна

...
Румъния ще похарчи 2,5 млрд. евро за модернизиране на военна
Коментари Харесай

Румъния влага милиарди във военна база на Черно море

Румъния ще похарчи 2,5 милиарда евро за модернизиране на военна база на Черно море като част от противодействието на възходящото наличие на Русия в района, написа английският вестник The Times, представен от Агенция „ Фокус “. Авиобазата Михаил Когълничану, ситуирана на към 200 км. източно от Букурещ, ще бъде приведена в сходство със стандартите на НАТО, както е видно от документи, оповестени от локалните новинарски уеб сайтове. Там ще могат да се настанят до 10 хиляди бойци и самолети F-35 на НАТО. Предвижда се тя да се трансформира в „ мини-град “ за военните с детски градини, спортни клубове и болница.
Базата към този момент се трансформира в център на засилена интензивност на НАТО в Черно Море, което пък се трансформира в основна зона на напрежение сред Русия и Запада. След като Москва анексира Крим от Украйна през 2014 година, Кремъл стартира да усилва морското си наличие в Черно Море, като употребява дълбоководната база в Севастопол с цел да извършва военноморски задачи в Сирия. Русия също по този начин попречва корабоплаването в района и предходната година залови три украински кораба в региона на Керченския пролив.
Румъния и България, ситуирани на брега на Черно море, които в предишното бяха съдружници на Съюз на съветските социалистически републики, след разпадането му се причислиха към НАТО и Европейски Съюз. В отговор на дейностите на Русия, те желаеха от алианса да ускори наличието си в района, написа The Times. През февруари в авиобазата на Румъния дойдоха 500 американски военнослужещи. Разположена е и ескадрила изтребители „ Юрофайтър Тайфун “ на английските военновъздушни сили. От април предходната година тези самолети неведнъж са прехващали съветски изтребители.
Грузия, ситуирана на източното крайбрежие на Черно море, също е обезпокоена от стремежите на Русия. Тя не е член на алианса, само че взе участие във военните учения на НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи по време на посещаване в Тбилиси през март, че алиансът " приготвя " Грузия за присъединение. Украйна също взе участие в ученията на НАТО в този район и развива своето взаимоотношение със съюза от 2014 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР