Румъния ще отложи преминаването към еврото до 2029 г. Това

...
Румъния ще отложи преминаването към еврото до 2029 г. Това
Коментари Харесай

Румъния отлага преминаването към еврото до 2029 г.

Румъния ще отсрочи прекосяването към еврото до 2029 година Това заяви първият заместник-управител на Националната банка на Румъния Флорин Георгеску. Оценката регистрира настоящото положение на главните макропоказатели в страната, които изискват обилни корекции и време за реализацията им.

Първоначално Румъния си сложи за цел приемане на еврото през 2014 година, само че срокът бе преразглеждан няколко пъти, напомнят медиите. Влизането в еврозоната беше отсрочено за 2019 година, след това за 2024 година, а в този момент очевидно ще има още едно отсрочване с 5 години.

Румъния имаше благоприятни условия сред 2015 и 2017 година, когато можеше да кандидатства за присъединение към подготвителния механизъм ERM II на еврозоната. По това време страната отговаряше на всички критерии за номинална конвергенция, избрани в Договора от Маастрихт (за ценова непоклатимост, обществени финанси и резистентност на дълга, непоклатимост на валутния курс и равнище на дълготрайните лихвени проценти).

В момента Румъния не дава отговор на всички критерии.

Очаква се Хърватия, която се причисли към Европейски Съюз през 2013 година, да се причисли към еврозоната при започване на 2023 година, а България през 2024 година, макар че страната не е постигнала огромен прогрес, съгласно румънски медии.

Бившият министър председател на Румъния Флорин Къцу също приказва за отлагането на целевата дата за приемане на еврото от 2024 година за интервала 2027-2028 година

В последния си отчет за конвергенцията, оповестен през юни, Европейската централна банка съобщи, че Румъния се нуждае от насочени към непоклатимост стопански политики и всеобхватни структурни промени, с цел да извърши критериите за присъединение към еврозоната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР