Румъния ще атакува Австрия в Европейския съд и ще иска

...
Румъния ще атакува Австрия в Европейския съд и ще иска
Коментари Харесай

Румъния ще съди Австрия, ако поддържа ветото за Шенген

Румъния ще нападна Австрия в Европейския съд и ще желае обезщетение, в случай че австрийското държавно управление продължи да упорства за несъгласие във връзка с присъединението на Румъния към Шенгенското пространство.

Това заяви румънският министър председател Марчел Чолаку в изявление за в. " Дер Щандард ", представено от румънските медии, и отбелязва, че вредите, породени на страната от австрийската обсада, се правят оценка на минимум 2% от Брутният вътрешен продукт, т.е. на няколко милиарда евро.

„ Не е допустимо да се изисква сигурност на европейско равнище и в това време да се отхвърля главно право на Румъния като това за присъединение към Шенгенското пространство “, сподели Чолаку. Той определеи като “невярно ” изказванието на австрийския канцлер Карл Нехамар, че има доста дейна миграция през Румъния. 

“Заедно със Сърбия сме въвели взаимен надзор, с цел да изместим тази тематика от центъра на полемиките. Но при положение, че канцлерът Нехамер още веднъж безпричинно употребява правото си на несъгласие, аз като министър-председател ще би трябвало да апелирам решението на Австрия пред Европейския съд, с цел да желая обезщетение за загубите, породени от неприсъединяването “, безапелационен е Чолаку. 

Според него Австрия е основала казус и това е най-лошото. 

“Обикновено страните членки следват рекомендациите на институциите на Европейския съюз. Хърватия кандидатства за участие преди четири-пет години. Румъния и България можеха да блокират присъединението, само че ние не го направихме “, означи Чолаку. 

Попитан от вестника за тактиката, която ще употребява, румънският министър председател разяснява: 

“Испания като ръководител на Съвета на Европейски Съюз поддържа присъединението на Румъния към Шенгенското пространство и се грижи тази тематика да бъде още веднъж в дневен ред – през октомври или на 4 или 5 декември в границите на Съвета на вътрешните министри на Европейски Съюз. Всички други страни – като се изключи Австрия – поддържат присъединението на Румъния ".

Той не отхвърли изказванието на медията, че Австрия заплаща на Русия “кървави ” пари, както неотдавна се изрази някогашният общоприет секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер. 

“Румъния от дълго време си е научила урока и по тази причина към този момент не е подвластна от съветския газ “, отбелязва Чолаку. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР