Румъния се сблъсква с две здравни кризи едновременно - грип

...
Румъния се сблъсква с две здравни кризи едновременно - грип
Коментари Харесай

Първи случаи на „флурона“ в Румъния

Румъния се сблъсква с две здравни рецесии по едно и също време - грип и ковид, оповестява през днешния ден телевизия Диджи 24, като отбелязва че към този момент има пациенти, при които са доказани и двете заболявания, a тези случаи са известни под названието " флурона ".

Телевизията припомня, че терминът " флурона " е употребен при започване на 2022 година от здравните експерти, с цел да опишат първия случай на зараза по едно и също време от сезонен грип и COVID-19.

Каталин Апостолеску, управител на Института за инфекциозни заболявания " Матей Балш " в Букурещ, съобщи за Диджи 24, че в института има пациенти с разнообразни комбинирани инфекции - COVID-19 с грип, COVID-19 с аденовирус, COVID-19 с респираторен синцитиален вирус.

" Не са регистрирани толкоз тежки случаи, че да слагат в заплаха живота на пациентите. От здравна позиция не е нищо извънредно, пациентът приема антивирусни препарати за всяка обстановка поотделно ", изясни Апостолеску.

Като защитни ограничения против инфекциите той поучава хората да проветряват постоянно пространствата, а в случай че се появят признаци, да се извърнат към фамилния доктор през първите 24 часа. Той също по този начин предложи да се направи тест за грип или бърз тест за COVID-19 през първите 48 часа от появяването на признаците.

По данни на министерството на опазването на здравето сега 1025 пациенти с Ковид-19 получават лекуване в профилираните болнични заведения, а 119 пациенти се намират в интензивни отделения, като 109 от тях не са имунизирани против COVID-19, заяви Аджерпрес.

В интервала 2-8 януари са регистритани 4107 нови случая на коронавирусна зараза, като 1105 са повторни инфектирани. 

Миналата седмица Националният институт за публично здраве е записал 52 смъртни случая на пациенти с COVID-19, като всички пациенти са са имали съпътсватщи болести. 18 от умрелите са били имунизирани против COVID-19.

В седмицата от 2 до 9 януари 1559 души са били имунизирани против Ковид-19, като на 1405 от тях е била сложена имунизацията Pfizer Омикрон, която е приспособена към новите варинати на ковид.

От началото на имунизационната акция в Румъния са сложени 16 904 016 дози ваксина против COVID-19. Общо 8 129 616 души са със приключена имунизационна скица, 2 630 357 души са с трета доза, а 22 129 - с четвърта.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР