Румъния се превърна във втората най-голяма икономика в Източна Европа

...
Румъния се превърна във втората най-голяма икономика в Източна Европа
Коментари Харесай

Румъния уверено догонва своите по-богати съседи

Румъния се трансформира във втората най-голяма стопанска система в Източна Европа след Полша

Икономиката на Румъния се обрисува да изпревари стопанските системи на прилежащите страни, които стагнират, подкрепена от европейските фондове, стабилната национална валута и задграничните вложения, подтиквани частично от преместването на активността на компании от Русия и Украйна, оповестява организация Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Международният валутен фонд (МВФ) чака румънската стопанска система да записва тази година напредък от 3,1 %, а даже по-скромната прогноза на Европейската комисия от 1,8 % я слага пред Полша, която се чака да реализира растеж от 0,7 на 100, и Унгария, която се сблъсква със закъснение на стопанската система и ускорена инфлация.

Икономическият напредък в Румъния идва след десетилетие, през което една от най-бедните страни в Европа понижи изоставането си от прилежащите страни, с цел да се трансформира във втората най-голяма стопанска система в Източна Европа след Полша. Според последните данни на Евростат Брутният вътрешен артикул (БВП) на глава от популацията в Румъния, измерен в паритет на покупателната дарба, възлиза през 2021 година на 74 % от междинния в Европейски Съюз, което е повишаване с 21 процентни пункта по отношение на 2010 година.

Перспективите пред Румъния се поддържат от статута ѝ на страна членка на Европейски Съюз и положителните връзки с Брюксел. Докато управляващите в Будапеща и Варшава спорят с Брюксел за изискванията, на които би трябвало да дават отговор като правова страна, с цел да получават милиардите евро, планувани в Механизма за възобновяване и резистентност, Румъния изтегли към този момент шест милиарда евро под формата на грантове и нисколихвени заеми.

Премиерът Николае Чука сподели, че държавното управление желае да усвоява годишно над 10 милиарда евро – еквивалента на четири % от Брутният вътрешен продукт, от европейското финансиране на стойност близо 90 милиарда евро, което ще бъде предоставено разполагаем на Румъния до 2027 година

След постигнатия прогрес в правосъдните промени Европейската комисия предложи през ноември анулация на Механизма за съдействие и инспекция, въведен през 2007 година, когато Румъния се причисли към блока.

Стандарт енд Пуърс, както и други рейтингови организации, които дават на Румъния най-ниската капиталова степен в очакване на понижаване на бюджетния недостиг, уточни, че чака Румъния да реализира прогрес в промените, включени в проекта за възобновяване и резистентност, с цел да получи европейските средства.

Стабилността на националната валута – румънската проливам, е различен положителен фактор, изключително спрямо унгарския форинт, който предходната година доближи исторически ниски равнища. По-високите заплати към този момент накараха някои маджарски жители да стартират работа в индустриалните зони в западната част на Румъния, отбелязва Ройтерс. Проучване на организацията демонстрира, че множеството икономисти чакат ново доста обезценяване на форинта през 2023 година, до момента в който обменният курс на румънска проливам се чака да се обезцени напълно леко.

Преместването на активността на компании от Русия и Украйна в прилежащи страни с ниски разноски повиши равнището на задгранични вложения в Румъния в интервала януари-октомври до 9,39 милиарда евро, което е най-високото ниво от присъединението на страната към Европейски Съюз.

Проучване, осъществено през 2022 година от консултантската компания „ Ърнст енд Янг “ демонстрира, че над половината от 101 интервюирани задгранични компании имат проекти да стартират или да разширят активността си в Румъния, по-специално в областта на логистиката и веригите на доставки, което слага Румъния на четвърто място в Европа по планове за вложения.

Въпреки че Румъния няма единна организация за поощряване на вложенията, публични лица от министерството на предприемачеството и туризма обявиха пред Ройтерс, че преглеждат пет вероятни плана за пренасяне от Русия, Беларус и Украйна на стойност от 705 милиона евро.

Една от компаниите, която е решила да се реалокира в Румъния, е финландският производител на автомобилни гуми „ Нокиан тайърс “, който разгласи, че възнамерява да влага 650 милиона евро, с цел да построи цех в Орадя в северозападната част на Румъния.

Директорът за връзките с вложителите в „ Нокиан тайърс “ Паиви Антола посочи, че компанията е анализирала над 40 вероятни местоположения за завода си, като е държала сметка за наличната работна ръка, логистичните преимущества, източниците на възобновимата сила и достъпа до железопътна мрежа.

Румънската стопанска система изпитва и някои компликации, като огромния недостиг по настоящата сметка, застаряването на популацията и бюрокрацията, която затруднява развиването на инфраструктурата. Намаляването на бюджетния недостиг ще бъде мъчно постижимо преди изборите през 2024 година.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР