Румъния се очаква да приеме около две хиляди бежанци от

...
Румъния се очаква да приеме около две хиляди бежанци от
Коментари Харесай

Черно море ли е новият маршрут на мигрантите

Румъния се чака да одобри към две хиляди бежанци от Гърция и Италия. Страната обаче към момента продължава да се опълчва на опцията за въвеждане на система за квотно разселване на мигранти и бежанци.

През есента на 2015 година Европейският съюз реши да пресели 160 хиляди бежанци от Италия и Гърция в други страни нейни членки. Първоначално Румъния бе измежду страните, които се оповестиха против разселването въз основата на квотен принцип, само че по-късно се съгласи да одобри бежанци в границите на своите благоприятни условия.

Въз основа на европейската система за квотно разселване страната би трябвало да одобри към 6300 мигранти. По-късно стана въпрос за разселване на 4000 души, а в този момент наподобява, че към 2000 бежанци и мигранти ще бъдат преселени от центровете в Италия и Гърция в Румъния. Това оповести преди дни в телевизионно изявление румънският външен министър Теодор Мелешкану. Той добави, че ще бъдат заделени 5.3 млн. евро за сирийски бежанци, намиращи се в прилежащи на Сирия страни.

Все повече бежанци в Черно море

Преди към седмица бреговата защита на Румъния избави 69 сирийски бежанци, включително 29 деца. Това стана на брега на Черно море. Не за първи път бежанци се пробват да стигнат до Румъния и по-късно до Европейски Съюз, следвайки този маршрут.

Подобен случай със 132 бежанци бе регистриран през септември 2014 година, а също и през 2015 година Миналата година румънският президент Клаус Йоханис съобщи пред " Дойче веле ", че Румъния е склонна да одобри избран брой бежанци и да отбрани наред с това своите граници от нелагалната миграция.

" Имаше опити бежански групи от региона на Сърбия да влязат в Румъния, а оттова да продължат своя път. Успяхме да им попречим. Така считаме да спрем всеки, които се опита да влезе в Румъния от Черно море ", сподели той, отбелязвайки обаче, че е по-скоро невероятно хора да се опитат да дойдат в страната през Черно море, защото " е доста по-трудно налична, в сравнение с да вземем за пример през Средиземно море ".

Бежанци в обезсърчение

Междувременно нещата се трансформираха. Изглежда, че хората към този момент са толкоз обезверени, че са склонни да вървят по рискови направления и пътища. А това стана, откогато балканският маршрут, а и " маршрутите " през Егейско море и Средиземноморието бяха затворени. При тези условия, както проличава, Черно море се трансформира в опция за каналджиите, пренасящи незаконно мигранти до Европа.

Но в случай че Черно море стане новият маршрут за бежанците, тогава освен Румъния, само че и България би трябвало да чака една нова вълна на своето крайбрежие.

Засега не е известно по какъв начин двете страни имат намерение да се преборят с тази нова обстановка, само че се чака, че и този маршрут бързо ще бъде затворен и че каналджиите ще търсят нови направления, с цел да придвижват обезверени хора до Европа, излагайки на риск живота им.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР