Румъния реши окончателно да премести посолството си в Израел от

...
Румъния реши окончателно да премести посолството си в Израел от
Коментари Харесай

Решено: Румъния мести посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим

Румъния реши дефинитивно да реалокира посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим, с което ще се причисли към други страни, които с този акт посочваха мнението си по противоречивия от десетилетия въпрос чия столица е свещеният град. За пръв път почитан румънски политик - водачът на Социалдемократическа партия Ливиу Драгня - анонсира бъдещото действие през декември 2017 година, а решението огласи министър председателят Виорика Дънчила във Вашингтон, написа Politico.

То е взето с „ цялостен консенсус “ в Букурещ, твърди румънският министър председател. Но е в прорез с политиката на Европейски Съюз и Организация на обединените нации. Позицията на Съюза е, че Източен Йерусалим е територия на Палестинската автономност, окупирана от Израел.

Съединени американски щати първи започнаха реалокираха посолството си в Йерусалим по решение на президента Доналд Тръмп от 6 декември 2017 година Те откриха новата си дипломатическа задача в Йерусалим на знакова дата: 14 май 2018 година, когато се навършиха 70 година от основаването на страната Израел. Действията на Съединени американски щати предизвикаха гнева на Саудитска Арабия и Турция, привлякоха остри рецензии от Германия и Франция и провокираха отрицателната реакция на Организация на обединените нации, която прикани Съединени американски щати да анулира решението си. Ден преди гласуването в Организация на обединените нации министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху назова Организацията на обединените народи " къща на лъжите ".

След Съединени американски щати решения за пренасяне на посолствата им от Тел Авив в Йерусалим взеха Гватемала, Парагвай и Чехия. Австралия обмисля да стори същото.

Във Вашингтон румънският министър председател разгласи, че Народното събрание на страната му ще работи по три нови закона през идващите дни: даване на румънско поданство на всички румънски евреи, които са били принудени да се откажат от него при комунистическия режим; даване на обезщетения и специфични пенсии за претърпелите Холокост в Румъния; даване на достъп до държавни архиви на експерти от Федерацията на еврейската общественост в Румъния.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР