Румъния продължава да доказва, че има ясен план как точно

...
Румъния продължава да доказва, че има ясен план как точно
Коментари Харесай

Румъния напредва с вятърните си паркове в Черно море

Румъния продължава да потвърждава, че има явен проект по какъв начин тъкмо да развива енергийния си бранш, фокусирайки се върху чиста и зелена сила. И до момента в който производството от вятърни паркове в Българското Черноморие все още наподобява в далечното бъдеще, Румъния още веднъж е крачка напред в тази посока, придвижвайки напред нужния проектозакон.
Ток от офшорен вятър
Долната камара на румънския парламент (Камарата на депутатите) утвърди закона за офшорната вятърна сила, който преди този момент беше утвърден от Сената и ще бъде изпратен на президентството за обявяване. Законът основава рамка за създаване на офшорни вятърни планове в румънската част на Черно море, като първите планове се чака да бъдат пуснати в употреба през 2032 година Проектите могат да се употребяват за произвеждане на зелен водород и зелен амоняк за декарбонизиране на румънската промишленост.

В рамките на 3 месеца от влизането в действие на закона се чака румънското министерство на енергетиката да стартира да приготвя концесионната процедура и дейностите по изследване, създаване на офшорни вятърни планове и тяхната употреба. Освен всичко друго, изследването ще дефинира най-много морските зони, които Министерството на енергетиката ще концесионира.

Въз основа на него до 31 март 2025 година държавното управление ще утвърди офшорните вятърни зони, а до 30 юни 2025 година ще бъдат утвърдени последващите актове за използване на закона, след което Министерството на енергетиката ще стартира спортна процедура за възлагане на концесионни контракти. Според Световната банка Румъния има офшорен вятърен капацитет от 76 GW, в това число 54 GW плаващи турбини и 22 GW турбини, закрепени на дъното.
Германски интерес
През 2022 година разработчикът на възобновима сила WPD съобщи, че има намерение да конфигурира офшорни вятърни турбини с общ потенциал от 1900 мегавата (MW), които биха могли да бъдат първите по рода си в Румъния и Черно море.

Това е първата компания в страната, която публично кандидатства за създаване на вятърни енергийни планове в Черно море, оповестяват от там.

WPD прибавя, че е кандидатствала за създаването на два плана – Черно море 1 (500 MW) и Черно море 2 (1.4 GW), за които към този момент са основани обособени планови компании.

Тя е една от най-активните енергийни компании в района, в това число Босна и Херцеговина, Хърватия, Черна гора, Северна Македония. Компанията е дейна в Румъния от 2009 година, където също създава вятърни планове на сушата с общ потенциал от 1300 MW.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР