Румъния отлага преминаването към еврото до 2029 г.

...
Румъния ще отложи преминаването към еврото до 2029 г. Това
Коментари Харесай

Румъния ще отложи преминаването към еврото до 2029 г. Това съобщи първият заместник-управител на Националната банка на Румъния Флорин Георгеску.

Оценката отчита текущото състояние на основните макропоказатели в страната, които изискват значителни корекции и време за реализацията им.

Първоначално Румъния си постави за цел приемане на еврото през 2014 г., но срокът бе преразглеждан няколко пъти, припомнят медиите. Влизането в еврозоната беше отложено за 2019 г., после за 2024 г., а сега явно ще има още едно отлагане с 5 години.

Румъния имаше възможности между 2015 и 2017 г., когато можеше да кандидатства за присъединяване към подготвителния механизъм ERM II на еврозоната. По това време страната отговаряше на всички критерии за номинална конвергенция, определени в Договора от Маастрихт (за ценова стабилност, публични финанси и устойчивост на дълга, стабилност на валутния курс и ниво на дългосрочните лихвени проценти).

В момента Румъния не отговаря на всички критерии.

Очаква се Хърватия, която се присъедини към ЕС през 2013 г., да се присъедини към еврозоната в началото на 2023 г., а България през 2024 г., въпреки че страната не е постигнала голям напредък, според румънски медии.

Бившият премиер на Румъния Флорин Къцу също говори за отлагането на целевата дата за приемане на еврото от 2024 г. за периода 2027-2028 г.

В последния си доклад за конвергенцията, публикуван през юни, Европейската централна банка заяви, че Румъния се нуждае от ориентирани към стабилност икономически политики и всеобхватни структурни реформи, за да изпълни критериите за присъединяване към еврозоната. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР