Румъния обяви, че е анулирала търг за военни кораби, спечелен

...
Румъния обяви, че е анулирала търг за военни кораби, спечелен
Коментари Харесай

Румъния анулира търг за военни кораби, спечелен от френска компания

Румъния разгласи, че е анулирала търг за военни кораби, извоюван от френската компания " Навал груп ", откакто в последна сметка двете страни не подписаха контракт, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Френската компания за отбранителна индустрия завоюва търга през 2019 година за изграждане на четири корвети " Гоуинд " за 1,2 милиарда евро и ремонт на други две в партньорство с румънската компания " Констанца шипярд ".

Но договорът по този начин и не беше подписан макар желанието на двете страни от НАТО да засилят сигурността в Черно море - стратегически въпрос с възходящо значение след нахлуването на Русия в Украйна предходната година.

" Решението за преустановяване на процедурата беше взето..., защото спечелилият търга участник не подписа рамковото съглашение в периода, пожелан от възложителя ", се споделя в изказване на румънското министерство на защитата.

Румънски медии изрекоха съмнение, че договорът не е бил подписан поради опити за смяна на първичните договорни условия, по-специално на цената. Същият търг към този момент бе предмет на дискусия: съгласно локални медии румънски длъжностни лица са се пробвали в предишното да блокират офертата на " Навал груп " и да възложат контракта на нидерландската " Дамен " по " политически аргументи ".

На фона на войната в Украйна Румъния, която се причисли към НАТО през 2004 година, усили разноските си за защита до 2,5 % от Брутният вътрешен продукт през тази година от 2 на 100 през 2022 година

Тя също по този начин ускори задачите на НАТО, като на нейна територия има няколко хиляди бойци, в това число бойна група, ръководена от Франция. Страната също по този начин възнамерява да модернизира армията си и да закупи бойна техника като американски танкове " Ейбрамс ", подводници и противоминни кораби. През тази година тя закупи 18 бойни дрона " Байрактар ТБ2 " по контракт на стойност 321 милиона $, подписан с турската компания " Байкар ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР