Румъния обмисля да амнистира политици, които излежават присъди за корупция,

...
Румъния обмисля да амнистира политици, които излежават присъди за корупция,
Коментари Харесай

Румъния ще амнистира корумпирани, за да разтовари затворите

Румъния обмисля да амнистира политици, които излежават присъди за корупция, с цел да реши казуса с препълнените затвори, заяви в изявление за Би Би Си външният министър Теодор Мелешкану. Той напомни, че има наказателна процедура на Европейски Съюз против Румъния поради изискванията в центровете за задържане и излежаване на наказването. Като един от методите той уточни въвеждането на електронни гривни, които пандизчиите да носят, до момента в който са на по-лек режим.

Проектът на Социалдемократическата партия, който би трябвало да е подготвен до 15 януари, ще се отнася за корист със служебно състояние и други корупционни практики, за които се плануват до 10 години затвор. Лидерът на партията Ливиу Драгня, който също има присъда за корупция и поради това не можа да стане министър председател, съобщи, че законът е необходим поради " злоупотреби и несправедливости ", осъществени в предишното. " Защо амнистията и помилването са осквернение? Не се опасявам да споделям тези думи. Ако някой откри други законодателни ограничения, различен курс на деяние, с цел да поправи несправедливостта, ще има цялостната ми поддръжка и тази на партията ", декларирал той пред управлението на партията.

" Евронюз " счита, че сходни планове могат да съживят митингите от зимата на 2017 година, когато стотици хиляди румънци излязоха по улиците на доста градове поради проекти за декриминализиране на някои нарушавания. Срещу плана се оповестиха президентът Клаус Йоханис, основният и антикорупционният прокурори на Румъния, както и неправителствени организации.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР