Румъния не може да бъде суверенна държава, освен ако не

...
Румъния не може да бъде суверенна държава, освен ако не
Коментари Харесай

Румънски националист призова Румъния да анексира територии от Украйна

Румъния не може да бъде суверенна страна, в случай че не анексира териториите, които в миналото са ѝ принадлежали, а в този момент са част от Украйна. Това съобщи в Яш ръководителят на Националния директорски съвет на националистическата партия „ Алианс за единение на румънците “ (AUR) и ръководител на Комисията за румънците зад граница в Сената Клаудиу Тързиу. Той направи изявлението преди няколко дни по време на събитие, обвързвано със годишнината от обединяването на княжествата Влахия и Молдова през 1859 година

„ През 1859 година направихме първата стъпка към суверенитет, само че не бяхме в действителност суверенни. Извоювахме суверенитета си като страна едвам след Войната за самостоятелност (1877-78 година - б. ред.) Но в продължение на няколко десетилетия подскачахме сред империи, пробвайки се да реализираме този суверенитет. Днес историята още веднъж ни слага в подтекст, в който великите империи се бият между тях. Ние сме на кръстопът, както нормално, и би трябвало да се оправим с тези велики империи, с цел да получим нашия суверенитет и да го създадем приключен. Няма да бъдем същински суверенни, до момента в който не реинтегрираме румънската страна в нейните естествени граници. Северна Буковина не може да бъде забравена. Южна Бесарабия не може да бъде забравена. Земята на Херца, Транскарпатия, всичко, което е било и е на румънската нация, би трябвало да се върне в рамките на същата страна ", сподели Клаудиу Тързиу, цитират от румънските медии. 

В друга тирада, направена няколко часа по-късно, сенаторът означи, че Румъния би трябвало да възобнови връзките с Руската федерация. 

Реакцията на Киев не закъсня. Антон Герашченко, консултант на министъра на вътрешните работи на Украйна, дефинира като „ тревожни “ изявленията на Клаудиу Тързиу и добави, че би трябвало да се зачита суверенитетът на страните.

“Призивите на Тързиу са поредни: На 4 март 2022 година, дни, откакто Русия стартира пълномащабното си навлизане в Украйна, той сподели: „ Мисля, че има потребност от топене на връзките сред Румъния и Русия, признавам нуждата от положително съдействие сред Румъния и Русия, подготвен съм да дам рамо в това отношение ", разяснява Антон Герашченко, представен от румънския вестник “Адевърул ”. Той добавя, че сходни искания за украински територии е имало и от крайнодясна партия в Унгария.

Изявленията, направени тези дни от Клаудиу Тързиу, не останаха без отзив и в Румъния. Едуард Хелвиг, някогашен общоприет секретар на Национално-либералната партия и някогашен шеф на Румънската разследваща работа разяснява, че този “ревизионистичен звук евентуално ще докара до удобна оценка за Русия ” и че веднага е бил подет от водача на Унгарската крайнодясна партия Движение " Наша татковина " Ласло Торочкай.

„ Онзи ден един господин приказва за нуждата от положителни връзки на съдействие с Русия и по какъв начин ние, Румъния, би трябвало да отидем да си върнем територии от Украйна. Разбира се, речта подхожда най-добре на Владимир Путин: “Вижте, свят, куп страни са нещастни, тъй че нашата война е оправдана ”. В политиката господинът(...) нормално би носил името " потребен глупак ". Тоест този, който, без да проучва прекалено много, пуска известия, които идеално подхождат на съперника. Проблемът е, че господин Клаудиу Тързиу не е глупак. Той си играе цинично с гореща тематика, за която доста добре знае, че е фикция. Господин Тързиу подправено бие тъпан, а тези без музикален слух се събират в профил, мислейки, че е концерт ”, разяснява Едуард Хелвиг, представен от румънския вестник “Адевърул ”.

Някои от териториите, които са оспорвани сред Румъния и Руската империя и по-късно Съюз на съветските социалистически републики през XIX и XX в., през днешния ден се намират на територията на Украйна, което ги прави обект за искания от страна на румънски националисти, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР