Румъния може скоро да се присъедини към Шенгенското пространство, но

...
Румъния може скоро да се присъедини към Шенгенското пространство, но
Коментари Харесай

Клаус Йоханис: Румъния може да влезе в Шенген до края на годината

Румъния може скоро да се причисли към Шенгенското пространство, само че не е несъмнено, че решението ще бъде взето до края на годината, сподели румънският президент Клаус Йоханис, представен от EURACTIV.

Изданието заяви, че Съветът на Европейски Съюз ще гласоподава през декември дали да позволи влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство след повече от 10 години закъснение.

Министърът на вътрешните работи Лучиан Боде разяснява, че 15 от другите 26 страни членки на Европейски Съюз са изпратили специалисти в Румъния, с цел да оценят подготовката на страната да се причисли към зоната без граничен надзор. Нидерландия не е измежду страните, изпратили специалисти, сподели Боде.

Според голям брой румънски публични лица Нидерландия може да е единствената страна, която се опълчва на присъединението на Румъния към Шенгенското пространство. В предишното няколко други страни членки бяха срещу присъединението на Румъния и България. Все отново и френският президент Еманюел Макрон, и немският канцлер Олаф Шолц приканиха тази година за даване на достъп на двете страни до зоната без граничен надзор.

Наскоро се организираха полемики сред Букурещ и Хага по този въпрос и се чака нидерландският министър председател Марк Рюте да направи публично посещаване в Букурещ идната седмица.

На въпрос в сряда преди срещата на върха на европейските водачи в Прага, Йоханис сподели, че има опция Румъния да бъде призната в Шенген до края на годината по време на чешкото председателство на Европейски Съюз. " Но гаранцията, би трябвало да го кажа ясно, към момента не съществува ", акцентира Йоханис.

Той призна, че възможностите са по-големи, в сравнение с в предишното, " тъй като нуждата от единение в Европа стана още по-ясна поради войната, водена от Русия против Украйна ".

Европейското единение може да бъде укрепено, в случай че Румъния, България и Хърватия станат част от Шенгенското пространство, сподели Йоханис пред публицисти. " След толкоз години на очакване имам вяра, че всички водачи са разбрали, че тази стъпка може единствено да усъвършенства единството на Съюза и силата на нашия метод ", добави той.

Българският президент Румен Радев заяви в четвъртък в Прага, че е имал значими двустранни срещи с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте и с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Радев е имал имал изчерпателен диалог с Рюте за Шенген и вероятността за присъединение на България към това пространство. " Знаете особената позиция на Нидерландия. Ние ще продължим нашия доста прям разговор, тъй като България не може да бъде сложена под двойни стандарти. Много ясно беше споделено това от мен. "

В момента тече поредна доброволна техническа инспекция на двете страни, а Европейската комисия и Народното събрание пробват да повлияят позитивно на решението.

През идната седмица ще има експертна инспекция от Европейската комисия в България, с цел да ревизира на място използването на шенгенското законодателство.

Експертите ще ревизират работата на Шенгенската осведомителна система, полицейското съдействие, ръководството на външните граници, връщането на противозаконни мигранти и спазването на техните права. Мисията е по покана на България.

Експертна проверка от Европейската комисия ще бъде в България през идната седмица, с цел да ревизира на място използването на шенгенското законодателство.

По-рано в сряда българските евродепутати излязоха с обща декларация, в която нястояват за незабавното приемане на България и Румъния в Шенген и за преустановяване на опитите по политически аргументи то да се отсрочва. С сходна декларация излезе и парламентарната група на Социалистите и демократите в Европейския парламент.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР