Румъния купува бойни дронове за 321 милиона долара от Турция,

...
Румъния купува бойни дронове за 321 милиона долара от Турция,
Коментари Харесай

Румъния купува турски дронове за над 320 млн. долара

Румъния купува бойни дронове за 321 милиона $ от Турция, с ъобщава " Дейли сабах ".

Министерството на националната защита на северната ни съседка е предоставило контракта турската компания " Байкар " за придобиване на безпилотни летателни апарати " Байрактар TB2 ".

Официалното съобщение за възлагане на поръчката беше оповестено на уеб страницата Tenders Electronic Daily, онлайн версия на допълнението към Официалния вестник на Европейския съюз.

Генералният управител на " Байкар " Халук Байрактар също удостовери контракта и съобщи, че Румъния, " която има дългогодишно другарство и мощни връзки, учредени на взаимно доверие ", се е включила към листата на страните, които ще придобият високотехнологичния " Байрактар TB2 ".

" От " Байкар " се гордеем с износа за две страни членки на Европейски Съюз и три страни членки на НАТО дружно с Румъния ", написа Байрактар в Туитър.
 И Румъния ще купува турски бойни дронове
И Румъния ще купува турски бойни дронове

Страната усилва разноските за защита през 2023 година

През август предходната година стана ясно, че три пакета безпилотни летателни апарати на стойност към 300 милиона $, откакто този модел дронове закупи известност поради породените загуби за Русия във войната в Украйна. Проектът обаче трябваше да бъде утвърден от Народното събрание.

Тогава от ведомството разясниха, че 18-те дрона, които ще бъдат закупени, ще бъдат предопределени за румънските сухопътни сили . Всеки от тях включва шест летателни платформи с благоприятни условия за поразяване на цели. Програмата включва и закупуване на първичен пакет за логистична поддръжка, належащо образование и съоръжение.

Цената на " Байрактар TB2 " варира според от оборудването, като стартира от 1 милион $ и може да доближи до 5 милиона $.

" Байрактар TB2 " има репутацията на най-хубавия дрон в своя клас в света въз основа на техническите си характерности и интервенциите, в които е бил употребен. Турските въоръжени сили го употребяват от 2014 година
 Военните на Украйна демонстрираха първото потребление на турския дрон
Военните на Украйна демонстрираха първото потребление на турския дрон " Байрактар " в Донбас

Не излиза наяве по кое време, къде и при какви условия е нанесен ударът

Тези безпилотни апарати се оказаха ефикасни на бойното поле, откакто бяха употребявани от турската войска в Сирия против подкрепяните от Русия сили на режима и от Азербайджан при отвоюването на своите територии от арменските сили в Нагорни Карабах.

В момента тези дронове за защита в продължаващата война с Русия, като играят значима роля в унищожаването на съветска военна техника - от гаубици и танкове до системи за противовъздушна защита.

Към момента Румъния не разполага със модерни бойни дронове.

След като ги получи, тя ще стане втората страна от Европейския съюз след Полша, която ще употребява TB2, и третата европейска страна членка на НАТО, която ще разполага с тези дронове, с изключение на Турция.

С проекта си да усили бюджета си за защита до 2,5% от своя Брутният вътрешен продукт през 2023 година , Румъния се пробва да с ново военно съоръжение и оръжейни системи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР