Румъния, която е и член на НАТО обяви във вторник,

...
Румъния, която е и член на НАТО обяви във вторник,
Коментари Харесай

Румъния строи противовъздушни убежища близо до границата с Украйна

Румъния , която е и член на НАТО разгласи във вторник, че е почнала да строи противовъздушни убежища за поданици покрай границата с Украйна , откакто предходната седмица там бяха открити фрагменти от дронове , написа Агенция Франс Прес.

Румънски бойци откриха фрагменти от дрон, " сходен на тези, употребявани от съветската войска " в региона на Плауру оттатък границата с Украйна.

Букурещ към този момент ускори ограниченията за усилване на наблюдението и сигурността на въздушното пространство след многократните съветски офанзиви покрай границата.

Приблизително 50 румънски бойци започнаха построяването на две убежища във вторник, се споделя в изказване на министерството на защитата.  Бетонните убежища имат за цел да " защитят жителите " на Плауру и ще бъдат предадени на локалните управляващи, откакто бъдат приключени.

Този ход следва решението на Румънския народен комитет за изключителни обстановки да одобри " ограничения за отбрана на националната територия в непосредствена непосредственост до зоната на спора в Украйна ".

Румънците, живеещи в региона покрай украинските пристанища Рени и Измаил , също ще бъдат предупреждавани по телефоните си при положение на " риск от рухване на детайли ", свързани с войната.

Москва ускори офанзивите против южните райони на Одеса и Николаев в Украйна , където се намират пристанища и инфраструктура, жизненоважни за износа на селскостопански артикули след пропадането на договорката, позволяваща доставките на зърно от черноморските пристанища.

Румънският президент Клаус Йоханис и ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг разискаха открития откъс от дрон в събота. Столтенберг сподели в X, някогашен Twitter, че няма " никакви индикации за предумисъл да се удари НАТО, само че ударите са дестабилизиращи ".

Йоханис сподели, че откритието демонстрира, че " има безусловно недопустимо нарушаване на румънското суверенно въздушно пространство ".
 НАТО: Няма доказателства за умишлена офанзива на Русия против Румъния
НАТО: Няма доказателства за умишлена офанзива на Русия против Румъния

Алиансът чака резултатите от настоящото разследване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР