Румъния иска да стимулира инсталирането на агроволтаици Сегашният процес е

...
Румъния иска да стимулира инсталирането на агроволтаици Сегашният процес е
Коментари Харесай

Румъния временно улеснява изграждането на ВЕИ в земеделските земи

Румъния желае да подтиква инсталирането на агроволтаици Сегашният развой е дълъг и комплициран и новата рамка ще го опрости Измененията са част от плана на Румъния да усили своите ВЕИ мощности
Докато България е в политическа рецесия, която наподобява единствено да се задълбочава, Румъния ускорено работи към опростяване на административните процеси за бизнеса. Крайната цел е ясна - да се приготви пазарът в страната, с цел да се асимилират най-ефективно препоръчаните й от Европа финансови запаси за ВЕИ.

В края на юни румънското държавно управление внесе предложение за законови промени за построяването на слънчеви уреди върху земеделска земя. Целта е да стане допустимо реализирането на планове за слънчеви, вятърни, биомаса, биотечност, биогаз, за предпазване и трансформаторни станции в извънградски територии на земя от категория 3, 4 и 5.

Реклама
В момента в България рестриктивните мерки за създаване на ВЕИ уреди, които не са за лично прилагане, позволяват те да бъдат конфигурирани единствено върху неполивни категория, или некатегоризируеми, при налично мнение за присъединение на обекта, издадено от съответния мрежови оператор.

Една от основните хрумвания на румънското държавно управление е тези нови земи да бъдат употребявани и с две цели - генерирането на сила и земеделие. По този метод те се надяват да има нараснал интерес и създаване на агроволтаични системи.

Предложените промени в закона на Румъния обаче ще бъдат за стеснен интервал от време - 31 декември 2026 година Причината за това е да се подтикват вложенията в границите на бюджета на Европейски Съюз за интервал 2021-27 година и да се увеличи усвояването на еврофондовете и средствата по Плана за възобновяване на Румъния.
Агроволтаичните системи са композиция на използването на селскостопанска повърхност за земеделско ползване, както и за произвеждането на сила. Според разнообразни изследвания, този метод би могъл да има изгода върху добива от разнообразни типове растения и закъснение темпа на изпаренията на водата от почвата, както и отбрана от градушки. Реклама Какво в действителност се сменя
До този миг процесът на създаване на ВЕИ в аграрни територии в Румъния е много комплициран и замайващ. Първо би трябвало да се преобразува земята, статутът да бъде изменен от " земеделска " в " за строителни цели ", тъй че да може на нея да стартират действия по създаване на ВЕИ централи. За да може, което и да е от тези неща да се случи, би трябвало да мине и процедура по утвърждение, която отнеме над 9 месеца.

Освен това таксите за това превръщане в Румъния не са по никакъв начин дребни и се заплащат преди да има каквато и да е сигурност в крайния триумф на плана.

С препоръчаните промени този развой се редуцира извънредно доста. Вече няма да има потребност от превръщане на територията и тя може да бъде употребена по двойно предопределение - земеделие и строителни цели. Освен такси, това ще спести и налози от бъдещето прилагане на земята.
Промяна, само че не манна небесна
Предложените промени от румънското държавно управление целят най-вече стимулирането на усвояването на средствата по този начин, че да се форсира енергийният преход на страната към ВЕИ. От няколко години Румъния форсира темпа на промяна на енергетиката, като един от най-големите европейски офшорни планове е точно там -. Плановете на румънското държавно управление са да се добаят.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Свят 3 Енергетика 1 Свят 2 Компании 3 Енергетика Реклама
Въпреки това нововъведенията в закона имат своите ограничавания, които се показват в размерите на външно градските територии и са разрешени единствено в площи до 50 хектара. Само по себе си това би могло да има и положителен резултат върху цената за свързване на фотоволтаични планове в страната към мрежата. По-голямото количество планове би могло доста да намали цените за тези услуги в Румъния.
Свързани публикации Кръговата стопанска система ще е " новото обикновено " и в този момент е моментът фирмите да я прегърнат 5 юли 2022, 16:57 Седмични вести за енергетика: Бизнесът ще има таван за цените на тока, парното нараства с 30% 2 юли 2022, 17:23 Връщат ли се Съединени американски щати обратно в битката с климатичните промени? 2 юли 2022, 16:33 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Антон Чепилски
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР