Румъния и България ще останат извън Шенгенското пространство. След упорити

...
Румъния и България ще останат извън Шенгенското пространство. След упорити
Коментари Харесай

Euronews в Деня на Европа: Шенген остава мираж за България и Румъния

Румъния и България ще останат отвън Шенгенското пространство. След упорити борби против австрийските министри, които гласоподаваха срещу участието на двете страни, и поредност от независими дейности, инициирани от тях, употребявайки друга степен на дипломатичност, в завършек на сметка двете страни останаха безмълвни. Последният сюжет говореше за отделянето на Румъния от България, само че окончателният отговор разочарова и двете страни - Австрия не има вяра, че нито Румъния, нито България са подготвени да се причислят към Шенгенското пространство.
Все още имаме доста работа, която би трябвало да свършим дружно. В Европа към момента има доста инспекции по вътрешните й граници, които не би трябвало да има, само че от съображения за сигурност тези инспекции съществуват. За това се борим дружно. Не мога да ви дам избрана дата през днешния ден.
Герхард Карнер, министър на вътрешните работи на Австрия

Нелегалната миграция е повода, на която се базира Австрия, с цел да не желае Румъния и България в Шенген сега. Миналата година на прага на Европа бяха открити повече от 300 000 незаконни мигранти: половината от тях пристигнаха по маршрута през Западните Балкани. В този случай бяха регистрирани съвсем 145 хиляди души, което съставлява 136% нарастване спрямо миналата година. Тези данни обаче опонират на изказванията на австрийски публични лица, които упрекнаха Румъния за огромна част от незаконния трафик на мигранти.

 

 

 
От председателството и Комисията зависи да дефинират дневния ред на Съвета, към момента сме надалеч от момента, в който да можем да твърдим, че системата работи.
Герхард Карнер, министър на вътрешните работи на Австрия
Искам да е доста ясно, че салдото сред правата и отговорностите е от значително значение и не е обикновено ние, румънците, да поемаме единствено задължения, без да се възползваме от полагащите ни се права.
Лучиан Боде, министър на вътрешните работи на Румъния

Посещението на австрийския министър на вътрешните работи в Румъния не ни даде вяра за скорошно присъединение към Шенгенското пространство. Канцлерът на Австрия имаше същото отношение и при визитата си на българо-турската граница.

 
По време на визитата си канцлерът на Австрия имаше опция да види по какъв начин се реализира контролът на българо-турската граница и оборудването, с което българската гранична полиция се бори против незаконните мигранти, само че и против трафикантите на хора. Въпреки това, канцлерът на Австрия съобщи, че носи отговорност пред австрийския народ и че ще резервира ветото си против присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство, най-малко до момента в който не се потвърди, че българо-турската граница е по-добре предпазена, в сравнение с е в този момент.
Георги Карамфилов, Euronews България
Европейският механизъм разрешава отделянето на Румъния от България. Но това не значи безусловно по-добър сюжет. Защото и в този момент има страни, които поддържат общата кандидатура, само че няма да гласоподават за Румъния или за България настрана. Ако приказваме за нашата съседка, България, то тя е в още по-сложна обстановка, тъй като с изключение на Австрия, Нидерландия също е срещу присъединението на България към Шенгенското пространство.
Мария Мойс, Euronews Румъния

Румъния и България се надяват взаимно с Испания, че ще се причислят към Шенгенското пространство тази година. Испания поема председателството на Съвета на Европейския съюз на 1 юли.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР