Румъния и България са двете страни от ЕС, където най-много

...
Румъния и България са двете страни от ЕС, където най-много
Коментари Харесай

Румъния и България са с най-висока детска смъртност в ЕС

Румъния и България са двете страни от Европейски Съюз, където най-вече бебета са умряли през 2018 година, преди да навършат 1 година. Това сочат данните на Евростат, публикувани в понеделник (9 март), съобщи EurActiv.

В Румъния има 6 смъртни случая на 1000 живородени деца. Коефициентът за България е 5.8. Веднага след тях е Малта (5.6 смъртни случаи).

Общо за съюза през 2018 година към 14 600 деца са умряли, преди да навършат едногодишна възраст. Това се равнява на 3.4 смъртни случая на 1000 живородени деца. Над междинното равнище е смъртността в 12 от страните-членки.

Освен първите Румъния, България и Малта, с коефициент над 3.4 в низходящ ред са и Словакия, Люксембург, Хърватия, Белгия, Франция, Полша, Дания, Гърция и Нидерландия.

С най-ниска детска смъртност са Естония (1.6) и Словения (1.7).

 Румъния и България са с най-висока детска смъртност в Европейски Съюз
© Евростат

За 10 години - от 2008 година до 2018 година, коефициентът на детска смъртност в Европейски Съюз е понижен от 4.2 до 3.4, показват от Евростат. За 20 години обратно смъртността на бебетата е намаляла съвсем на половина (6.6 смъртни случая на 1000 през 1998 г.).

Неотдавна проучването " Бъдеще за децата на света ", направено от комисия от над 40 специалисти от целия свят, събрани от Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и авторитетното здравно списание " Ланцет ", сподели, че в Европейски Съюз единствено Румъния е с по-лоши условия за развъждане на деца от България.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР