Румъния и България би трябвало да представят проект за програмата

...
Румъния и България би трябвало да представят проект за програмата
Коментари Харесай

ЕК: Румъния и България трябва да представят проект за Бърз Дунав 2 до януари

Румъния и България би трябвало да показват план за програмата " Бърз Дунав 2 " (Fast Danube 2) до края на поканата за показване на планове през септември, която е с краен период през януари, и за която има налично финансиране и се преглежда позитивно от Европейската комисия, съобщи във вторник в Страсбург европейският комисар по превоза Адина Вълян, представена от организация Аджерпрес.

Целта на плана " Fast Danube 2 " е обезпечаване на плавателност по река Дунав през цялата година. Това бе една от тематиките, които бяха разисквани от еврокомисаря на срещата в България предходната седмица в границите на самодейност за възстановяване на свързаността с Румъния и Гърция по оста Север-Юг, припомня организацията.

„ Искам да напомня, че в границите на регламента за преразглеждане на европейските транспортни направления и карти, ние въведохме спомагателен кулоар към съществуващите, а точно коридора Север-Юг, свързващ Балтийско море, Черно море и Егейско море. Румъния, България и Гърция, явно, попадат в този кулоар и ние обсъдихме засилено съдействие сред тези три страни за съгласуваност “, сподели Вълян пред румънски публицисти.

Вълян добави, че обичайно свързаността на Румъния на юг, с България, постоянно е била незадоволителна, защото през годините преди присъединението към Европейски Съюз, а и по-късно, фокусът е бил свързаността Изток-Запад.

„ Сега има опция за усилване на връзките по оста Север-Юг, което би било доста потребно и за двете страни от позиция на военна подвижност и връзка сред тези три морета, които са входна точка за европейските товарни и транспортни коридори “, означи Вълян и добави, че на срещата в България предходната седмица е настояла за " почтено присъединяване на Румъния и България в плана " Fast  Danube ".

Тя посочи, че Европейската комисия чака взаимния план на България и Румъния, тъй като има финансиране за него.

Вълян сподели, че първият план в границите на програмата не е завършил на процедура заради неналичието на изследване за въздействието върху околната среда. Вълян уточни, че е разискала по този въпрос с български публични лица на срещата във Варна и добави, че е подготвена да изпрати специалисти на Комисията, които да посредничат за привършване на първия план " Fast Danube 1 " и за подготовка на плана " Fast Danube 2 ".

Европейският комисар по превоза добави, че Румъния е внесла план за „ пътен мост с алтернатива за железопътна линия “ при Гюргево и Русе. По думите й се чака и план за железопътна линия от Крайова до Калафат, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Там имаме мост, само че пътищата за достъп в Румъния и в България не дават отговор на стандартите ", разяснява еврокомисарят. Тя уточни, че е значимо да се предложи подобен план, тъй като има линия за финансиране, планувана за тези трансгранични планове и това ще съставлява " съвсем последната опция " за Румъния и България да си обезпечат средства за свързаността сред Калафат и Видин.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР