Румъния е страната с най-висок ръст на икономиката в ЕС.Северната

...
Румъния е страната с най-висок ръст на икономиката в ЕС.Северната
Коментари Харесай

Румънският икономически пилон в ЕС изпревари Португалия и Гърция, България и Унгария са най-зле

Румъния е страната с най-голям растеж на стопанската система в Европейски Съюз.

Северната ни съседка към този момент изпреварва остарели страни членки в Европейски Съюз по Брутният вътрешен продукт на човек като Португалия и Гърция.

По фактически ползване страната е още по-напред в класацията , която през днешния ден разгласява Евростат.

Действителното самостоятелно ползване (AIC) се състои от артикули и услуги, фактически потребени от семействата, без значение дали са закупени и платени непосредствено от семействата, или от държавното управление, или от нестопански организации.

 AIC на глава от популацията може да се преглежда като индикатор за материалното богатство на семействата. През 2022 година AIC на глава от популацията, изразен в стандарти за покупателна дарба (PPS), варира от 67% до 138% от междинното за Европейски Съюз в 27-те страни от Европейски Съюз.

Тази информация идва от данните за паритетите на покупателната способност , оповестени през днешния ден от Евростат. Тази публикация показва някои от констатациите от по-подробния доклад в статията Обяснена статистика .
 
През 2022 година девет страни от Европейски Съюз записват AIC на глава от популацията над междинното за Европейски Съюз. Най-високи равнища са регистрирани в Люксембург (38% над междинното за ЕС), Германия (19%) и Австрия (18%). 

Междувременно 18 страни от Европейски Съюз записват AIC на глава от популацията под междинното за Европейски Съюз, като най-ниските равнища са регистрирани в България (33% под междинното за ЕС), Унгария (28%) и Словакия (27%). 



Брутният вътрешен продукт на глава от популацията варира от 59% от междинното за Европейски Съюз в България до 261% в Люксембург. 

Брутният вътрешен артикул (БВП) на глава от популацията, мярка за икономическата интензивност, също демонстрира обилни разлики сред членовете на Европейски Съюз.



Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е над междинното за Европейски Съюз в 11 страни от Европейски Съюз. 

Той е най-голям в Люксембург (161% над междинното за ЕС), Ирландия (133%) и Дания (37%). 

Същевременно най-нисък е в България (41% под междинното за ЕС), Словакия и Гърция (и двете с 32%).   

Методически бележки

Временните прогнози за 2022 година, показани в тази новинарска публикация, се основават на данни за Брутният вътрешен продукт и популацията за 2022 година, извлечени на 5 юни 2023 година, и най-новите налични ППС. Ревизираните прогнози ще бъдат оповестени през декември 2023 година

Люксембург: Високият Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Люксембург частично се дължи на огромния дял на трансграничните служащи в страната в общата претовареност. Докато способстват за Брутният вътрешен продукт, тези служащи не се вземат поради като част от непрекъснатото население, което се употребява за пресмятане на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията.

Ирландия: Високото равнище на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Ирландия може частично да се изясни с съществуването на огромни мултинационални компании, притежаващи интелектуална благосъстоятелност. Свързаното договорно произвеждане с тези активи способства за Брутният вътрешен продукт, до момента в който огромна част от приходите, получени от това произвеждане, се връщат на крайните притежатели на фирмите в чужбина.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР