Румъния е представила проект по европейската програма за военна мобилност

...
Румъния е представила проект по европейската програма за военна мобилност
Коментари Харесай

Румъния ще строи нов мост при Гюргево-Русе с европейски средства за военни проекти

Румъния е показала план по европейската стратегия за военна подвижност за построяването на моста Гюргево - Русе II. Това е съобщила европейският комисар по превоза Адина Валян, съобщи Agerpres .

Резултатът ще бъде разгласен на 15 декември. " Румъния кандидатства с един план в границите на поканата за планове за военна подвижност. Очаквах той да бъде по общата покана за планове, само че този вид е определен по поканата за военна подвижност, чиито резултати ще мога да разглася на 15 декември ", е коментирала тя.  

" Тъй като става въпрос за конкурентна покана за планове за целия Европейски съюз, чиито спечелили не са оповестени не мога да кажа дали планът е победител ", е допълнила Адина Валян, запитана от публицисти за моста Гюргево - Русе II.

" Това е малко неясно за Европейската комисия. Румъния е кандидатствала за пътен мост с алтернатива за железопътен превоз. Стойността на предпроектното изследване, за което Румъния е кандидатствала, е 6 млн. евро (11.83 млн. лева) ".

" Финансирахме железопътната връзка Букурещ - Гюргево с 570 млн. евро (1 123 милиарда лева). Имайте поради, че не тъй като ние предложихме концепцията, а тъй като това беше румънски план, част от кулоар, който би трябвало да продължи на юг. Затова за Европейската комисия е малко неясно, че нямаме по-солиден план за нов железопътен мост Букурещ - Гюргево ", е коментирала тя.

Почти две десетилетия след оповестяването на плана България и Румъния започнаха действителни дейности за построяването на третия мост над река Дунав, заяви на 21 септември пресслужбата на българското Министерство на превоза и известията, представена румънската медия.

Двете страни показаха пред Европейската комисия (ЕК) взаимен план за предпроектно изследване на втория мост Русе-Гюргево, с което на процедура започва процесът на създаване на втори смесен авто и железопътен мост над Дунав в Русе.

Българският министър на превоза и известията Георги Гвоздейков подписа писмо за взаимен ангажимент с румънския министър на превоза, инфраструктурата и известията Сорин Гриндяну, в което се удостоверява позицията на двете страни, съгласно която планът е приоритет и двете държавни управления ще работят към осъществяването му.

Българското министерство, взаимно със своите асоциирани сътрудници - Национална компания " Железопътна инфраструктура " и Агенция " Пътна инфраструктура ", ще извършат изследването на свързващата инфраструктура в страната. Българският финансов принос в плана е 1,4 млн. евро, или 2,73 млн. лева, от които до 50% ще бъдат безплатна финансова помощ по Механизма за свързване на Европа. Проучванията ще проучват другите трасета и точките, от които ще стартира мостът в Русе, респективно Гюргево, с цел да се улесни изборът на техническо решение.

Ако планът бъде утвърден за финансиране, той ще бъде разгласен при започване на 2024 година Графикът планува сключване на контракт с Европейска комисия доникъде на 2024 година и осъществяване до края на 2026 година, когато двете страни ще решат за местоположението и условия за финансиране на обекта. Ще се проучва и опцията за потребление на механизми за публично-частно партньорство при строителството, защото те биха могли да ускорят цялостното създаване на моста и да привлекат в допълнение финансиране от други източници, показва румънската медия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР