Румъния е напът да предприеме мерки за слагане на границите

...
Румъния е напът да предприеме мерки за слагане на границите
Коментари Харесай

Инфлацията ще накара Румъния да вземе мярка, която не е предприемала от десетилетие

Румъния е напът да предприеме ограничения за слагане на границите на инфлацията, която неотдавна се " завърна " в страната измежду нескончаем интервал на дефлация, обхванала Европа след рецесията. Към днешна дата северната ни съседка възнамерява да увеличи главните лихви за първи път от десетилетие насам.

Според анкета на Bloomberg 13 икономиста са на мнение, че Централната банка на Румъния ще задържи настоящето рекордно ниско равнище на лихвите, само че 5 чакат те да бъдат нараснали от 1,75 на 2%. Ако това не се случи на съвещанието на финансовата институция през тази седмица, то ще пристигна до края на първото тримесечие на годината, считат специалистите.

 Стряскащият проблем на Румъния, който се крие зад рекордния стопански взрив
Стряскащият проблем на Румъния, който се крие зад рекордния стопански взрив

По един индикатор северната ни съседка изостава зад всички страни членки

Европейската страна е покрай решението за привършване на продължителния интервал на рекордно ниски лихви, което Чехия и Англия към този момент взеха.

Анализаторите считат, че страната може да пристъпи към това макар че преди време гуверньорът Мугур Исареску алармира за изчакване на дейностите на Европейската централна банка в тази посока. По неговите думи прибързването би сложило под риск финансовата непоклатимост.

В същото време централната банка няма доста поле за деяние, откакто инфлацията в страната регистрира най-бърз ритъм на напредък за последните четири години. От друга страна съкращенията на някои налози и нарастването на заплатите в обществения бранш докара до стимулиране на икономическия напредък до рекордните 8,8% към третото тримесечие на 2017 година.

" Повишаването на инфлацията ще принуди страната да дайсва още през този месец ", счита икономистът Марчин Куджавски от Nomura International. " Решението е може би неотложно, само че капиталовата интензивност остава слаба макар мощния стопански напредък, подтикван от вътрешното ползване ", добавя той.

 Румъния остава най-бързорастящата стопанска система в целия Европейски Съюз
Румъния остава най-бързорастящата стопанска система в целия Европейски Съюз

Износът и растежът на заплатите и потребителските разноски движат Източна Европа
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР