Румъния е на шесто място по производство на автомобили в

...
Румъния е на шесто място по производство на автомобили в
Коментари Харесай

Тази наша съседка вече е шестият производител на автомобили в ЕС

Румъния е на шесто място по произвеждане на коли в Европейския съюз със приблизително над 40 000 създадени автомобила на месец. Така северната ни съседка изпреварва страни като Италия и Унгария, излиза наяве от отчет на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA).

Той демонстрира, че за интервала януари-септември тази година в света са били създадени близо 50 милиона автомобила. Китай е преди всичко с 16,3 милиона, а Съединени американски щати на второ с 5,3 милиона. В Европейски Съюз са били създадени 7,96 милиона коли, което е с 5,8 % повече от същия интервал на 2021 година.

В Румъния са били създадени 376 000 автомобила през първите девет месеца на 2022 година. От тях 60 % са Dacia и 40 % Ford. Германия е преди всичко с 2,4 милиона автомобила, само че много под продукцията от 2019 година с тогавашните създадени 3,4 милиона.
 Вносът на китайски коли в Русия
Вносът на китайски коли в Русия " счупи " върховете

Кои транспортни средства доминират

Испания е на второ място с 1,27 милиона, а Чехия, Словакия и Франция допълват челната петица. Румъния е на шесто място. В топ 10 влизат още Италия, Белгия, Унгария и Швеция.

Румъния е единствената страна в Европа, в която производството през тази година е било по-голямо в сравнение с през 2019 година

Най-голям процентен спад е регистриран във Франция, където продукцията е спаднала с над 40 % - от 1,2 милиона коли на под 700 000, демонстрират данните на ACEA. В Чехия са създадени към 910 000 автомобила, като спадът е от 10 %.

На този декор Асоциацията на автомобилостроителите в Румъния (ACAROM) заяви неотдавна, че националното произвеждане на коли се е нараснало с 27,7 % през първите 10 месеца на тази година, по отношение на същия интервал на предходната, достигайки 425 423 броя.
 Кои са най-продаваните коли в Европа
Кои са най-продаваните коли в Европа

Топ 10
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР