Румъния е изправена пред трудна задача: тя стана алтернативен маршрут

...
Румъния е изправена пред трудна задача: тя стана алтернативен маршрут
Коментари Харесай

Може ли Румъния да спаси света от глад?


Румъния е изправена пред сложна задача: тя стана различен маршрут за износа на блокираното украинско зърно. Но могат ли румънците да се оправят с това предизвикателство и да спасят света от апетит?

Войната в Украйна изправи Румъния пред сложната задача да влезе в ролята на различен маршрут за износа на зърно от Украйна.. Тя обаче не може да изнася през своите пристанища поради съветската обсада по море. А това, предизвестиха от Организация на обединените нации.
Редакцията предлага
" Предизвикателство от героичен мащаб "

Румънският президент Клаус Йоханис обаче счита, че обезпечаването на различни направления за украинската пшеница е " логистично предизвикателство от героичен мащаб ", защото транспортната инфраструктура в района не е добре развита. Флорин Гойдеа, общоприет шеф на пристанището в Констанца, което е най-голямото в Румъния, споделя, че не вижда бързо и елементарно решение на казуса. Транспортните направления от Украйна до Констанца са предизвикателство, само че нападнатата от Русия страна към този момент не разполага с доста други други възможности.

" Над 80 % от влизащото украинско зърно доближава до нашето пристанище с дребни товарни кораби през Дунав ", изяснява Гойдеа. Реката образува част от границата сред Украйна и Румъния. Товарните кораби би трябвало да пътуват от украинските дунавски пристанища Рени и Измаил през канала Дунав-Черно море до Констанца, изяснява още шефът на румънското пристанище. От Измаил това са общо 320 километра.

Модернизация на пристанището и жп линиите

Транспортът с камиони е още по-труден, само че все пак към 20-25 украински камиона със зърно идват в Костанца всеки ден. Засега железопътният превоз е на процедура блокиран, само че следва рационализация на железопътната инфраструктура.

Съществуват проекти за рационализация и на пристанището в Констанца. Директорът му прави оценка нужните за това вложения на сред половин до един милиард евро. Водят се договаряния със Световната банка за финансиране, обмисля се кандидатстване за европейски средства.

От експлоадирането на войната в Украйна до началото на юни от Констанца са напуснали 15 кораба с 242 000 тона украинско зърно. Това е едвам 1,21% от 20-те милиона тона от миналогодишната годишна продукция, които Украйна желае да изнесе. Впрочем, през цялата 2021 година през пристанището в Констанца са били изнесени 25 милиона тона зърно от румънска продукция и от прилежащите страни. А идната годишна продукция чука на вратата.

В петък френският президент Емануел Макрон оцени като " дребни " възможностите да се стигне до съглашение с Русия за деблокирането на износа на украинско зърно през пристанището в Одеса. Той уточни, че като опция се водят диалози за възобновяване на железопътния превоз сред Одеса и румънско пристанище по река Дунав. Макрон сподели, че Париж ще изпрати френски специалисти, които да окажат подпомагане на Румъния за реализиране на проекта.

***
Разгледайте и тази изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР