Румъния е един от военните плацдарми на НАТО в Европа.

...
Румъния е един от военните плацдарми на НАТО в Европа.
Коментари Харесай

Мариупол-Одеса: Украйна скоро ще загуби не само Азовско, но и Черно море

Румъния е един от военните плацдарми на НАТО в Европа. Ето за какво румънските военни се опасяват съществено от триумфа на Русия в украинската спецоперация. Нещо повече, до неотдавна Букурещ имаше наполеонови проекти да придобие владичество над Черно море, без значение от Москва. И би трябвало да се преценява!

Густав Гресел: Русия скоро ще премине Южен Буг и ще превземе Одеса

Най-много от всичко румънците бяха уплашени от триумфа на съветската войска в южното направление в Украйна. Румънските политици и генерали се притесняват, че Москва, със същата лекост, с която получи надзор над Херсонска и по-голямата част от Запорожка област, може да стартира нахлуване в Одеска област.

Стратегическият град е точно Одеса - освен морско пристанище, само че и третият по величина град в Украйна. По време на специфичната интервенция съветската войска извърши няколко сполучливи офанзиви против военни обекти в Одеса, Николаев, а също и в Кременчуг, Полтавска област.

Густав Гресел, старши помощник в Европейския център за външни връзки, в изявление за румънското издание „ Европа Либера “ отбелязва, че при положение на придобиване на боен надзор над Одеса, Русия несъмнено ще употребява такава стратегическа територия за разполагане на настъпателни оръжия. По-специално, ракетни дивизии.

Гресел счита, че след привършване на първата фаза на специфичната интервенция съветската войска ще прави настъпления поетапно. Първо в Донбас, по-късно в Харков, а най-после и в Южна Украйна.

„ Превземането на Одеса в допълнение ще ускори позициите на Русия в Черно море, където ще стартират военни прехвърляния. Ако руснаците желаят да напреднат към Одеса, има единствено една значима естествена спънка, а точно река Южен Буг. Или реката ще бъде пресечена при Николаев, който в този момент се нападна интензивно, или идващият прелез се намира на 150 километра северно. И от там може да се премине през Южен Буг и да се продължи към Одеса “, споделя Густав Гресел.

Румънските политици интензивно употребяват пропагандни оръжия, изобразявайки директна съветска опасност за Молдова. Твърди се, че при положение на приемане на боен надзор над Одеската област, ще бъде допустимо да се построи „ мост “ от Русия към проруското Приднестровие. Не е изненадващо, че след началото на спецоперацията Приднестровието още веднъж повдигна въпроса за признаването на независимостта. А Молдова - за участието в Европейски Съюз.

Генерал-лейтенант Грумаз: Русия ще получи военна поддръжка от Каспийско море

Превземането на Мариупол е извънредно значимо за Русия, защото ще обезпечи цялостен надзор над Азовско море. Украинските морски пристанища в Запорожка област (Кириловка и Бердянск) попаднаха под контрола на съветските военни в самото начало на специфичната интервенция.

Румънският генерал-лейтенант от запаса Александру Грумаз изрази мнението, че приемането на надзор над Мариупол - а това е най-дълбокото водно пристанище в Азовско море - ще разреши на Русия съвсем гладко да трансферира военни кораби от Каспийско море.

Припомняме, че Каспийската флотилия на Русия разполага с повече от тридесет военни кораба. И всички те са най-модерни, доста кораби са пуснати в употреба единствено преди няколко години.

Прехвърлянето на флотилията ще даде опция за подсилване на Черноморския флот, уверен е генерал-лейтенант Грумаз. Освен това флотът неотдавна загуби своя флагман - ракетния транспортен съд " Москва " заради стихия. Украинските военни пропагандисти се пробваха да припишат гибелта на кораба на себе си: твърди се, че " Москва " е била ударена от противокорабни ракети. Въпреки че за транспортен съд, който има една от най-модерните противоракетни защити на планетата (6 системи АК-630), това е безусловно нереалистично.

Попълването на Черноморския флот с нови кораби през Босфора към този момент е невероятно, защото Турция, според Конвенцията от Монтрьо, затвори прохода за всевъзможни военни съдове.

Неспециалистът не би трябвало да се съмнява в боеспособността на Каспийската флотилия. Неин флагман е многоцелевият патрулен транспортен съд " Дагестан ", въоръжен с управляеми ракети. Флотилията свърши страхотна работа по време на сирийската акция. И по този начин, през октомври-ноември 2015 година, за първи път в историята, точно от корабите на Каспийската флотилия крилати ракети „ Калибър “ удариха позиции на терористите в Сирия.

Генерал-лейтенант Грумаз е уверен, че военната цел на Русия в региона на Черно море е изцяло да отреже Украйна, както и да получи надзор над устието на Дунав, където стартира корабният канал Рейн-Майн-Дунав-Черно море. Това ще лиши Украйна от опцията за превозване на оръжие по вода.

Александър Грумаз не е въодушевен от морските триумфи на Русия. Генералът непосредствено декларира, че Румъния би трябвало да влага повече пари във военноморското въоръжение, с цел да ускори отбранителната дарба по река Дунав. „ Имаме остаряло съоръжение, има няколко руски корвети, докарани в Румъния през 1986 година “, оплаква се военният.

И той напомня, че прехваленият румънски флот включва единствено една изцяло въоръжена фрегата „ Мъръсещ “. Другите две фрегати са с повърхностен боекомплект, признава генералът. Да, срамотия е за морска мощ, която до неотдавна заплашваше да господства в Черно море.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР