Румъния е била и ще остане с Украйна, заяви президентът

...
Румъния е била и ще остане с Украйна, заяви президентът
Коментари Харесай

Клаус Йоханис: Румъния е била и ще остане с Украйна

Румъния е била и ще остане с Украйна, съобщи президентът Клаус Йоханис в двореца Котрочени в Букурещ на годишната среща с ръководителите на дипломатическите задачи, упълномощени в страната, оповестяват румънските медии. На събитието участва и посланикът на България в Румъния Радко Влайков, потвърдиха за Българска телеграфна агенция от дипломатическата задача. 
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 12479
„ За страдание миналата година продължи да бъде белязана от спорове и комплицирани обстановки, с огромно влияние върху интернационалните връзки. Втората година на война против Украйна продължи да предизвиква големи загуби, умножавайки отрицателните последствия на международно равнище ”, сподели румънският държавен глава. Той акцентира, че единствено Украйна може да вземе решение за момента, параметрите и метода, по който ще се организират възможни мирни договаряния. 

Йоханис добави, че с помощта на напъните на Румъния през територията на страната са минали директно над 33 милиона тона украинско зърно, което съставлява над 60 % от продуктите, превозени през коридорите на солидарността на Европейския съюз.

В речта си той засегна и тематиката Шенген, като съобщи, че Румъния ще остане „ мощен глас “ в поддръжка на приемането на нови решения, които да укрепят вътрешната сигурност на Европейски Съюз, в това число посредством подсилване на зоната за свободно придвижване. Йоханис изрази вяра, че Румъния скоро ще може да усили своя принос като страна членка на Шенген и посредством присъединението със сухопътните граници. Президентът назова " първа позитивна стъпка " решението за използване на достиженията на шенгенското право в Румъния и България за въздушните и морските граници от март тази година.

Във връзка със срещата на върха на НАТО във Вашингтон тази година Йоханис очерта като неоспорим приоритет цялостното използване на ограниченията за акомодация и сигурност, както и консолидирането на отбранителната позиция на източния фланг, изключително в Черно море.

Той означи, че във връзка с сигурността през 2023 година са подхванати " решителни ограничения в отговор " на съществуващите закани. В това отношение най-значимите " стадии ", по думите му, са: приемането на районните проекти за защита, усилването на наличието на НАТО на източния фланг, потвърждаването на стратегическото значение на Черно море.

" Ние ще продължим вътрешните старания за осъществяване на уговорките на страна хазаин и ще продължим тясната съгласуваност със съдружниците, изключително Съединените щати и Франция, с цел да осигурим засилена защита ", изясни Клаус Йоханис. Той дефинира 2024 като значима година за стратегическото партньорство сред Румъния и Съединените щати.

Във връзка с спора в Близкия изток румънският президент изрази поддръжката си за решение за две страни, тъй че законните желания на палестинския народ, както и правото на сигурност на страната Израел, да бъдат зачетени.

„ Що се отнася до събитията в Близкия изток, изрично осъдих офанзивата на " Хамас " от първия миг и в това време пледирах за прецизно съблюдаване на интернационалното право, в това число интернационалното филантропично право, посредством даване на филантропична помощ на цивилни в Газа. Ясно е, че след тези месеци на открит спор е належащо дълготрайно политическо решение, водещо до обективен мир ”, акцентира президентът на Румъния.

Той напомни, че в подтекста на спора в линията Газа Румъния също е провела „ доста сложна интервенция за оказване на помощ и поддръжка “ за румънските жители там.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР