Румънецът Юлиан Гергуц, отвлечен от терористи преди осем години в

...
Румънецът Юлиан Гергуц, отвлечен от терористи преди осем години в
Коментари Харесай

Мъж, отвлечен от терористи преди 8 г., беше върнат в родината си

Румънецът Юлиан Гергуц, похитен от терористи преди осем години в Буркина Фасо, се завърна в родината. Това се случи след продължителни старания и сложни договаряния, водени от Службата за външно разузнаване и Министерството на външните работи, се споделя в прессъобщение на ведомството. Мъжът е дошъл през днешния ден със специфичен полет.

Румънецът беше взет за пленник на 4 април 2015 година от ислямистката формация Ал-Мурабитун. През юли 2017 година крилото на Ал Кайда в Мали разгласява видеозапис на шестима задгранични заложници, в това число Юлиан Гергут, предава Българска телеграфна агенция. Румънецът се обърна към управляващите в страната да му оказват помощ, само че формалната позиция на румънската страна беше, че не заплаща откупи за отвлечени жители.

Отвличането на румънеца Юлиан Гергуц в Буркина Фасо е първият терористичен акт, осъществен на територията на западноафриканската страна, напомня Диджи24 и добавя, че той бележи навлизането на страната в дълъг цикъл на принуждение и джихадистки офанзиви, които през днешния ден са се популяризирали в цялата страна. След Юлиан Гергуц бяха отвлечени и други задгранични жители като австралийския доктор Кенет Елиът.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР