Рудодобивнтаа компания Челопеч Майнинг, дъщерна фирма на канадската Дънди Прешъс

...
Рудодобивнтаа компания Челопеч Майнинг, дъщерна фирма на канадската Дънди Прешъс
Коментари Харесай

Шест пъти на ден миньорите в Челопеч минават проверка с дрегер

Рудодобивнтаа компания " Челопеч Майнинг ", дъщерна компания на канадската " Дънди Прешъс Металс " дава прехранване на обитаемоте места Челопеч, Златица, Пирдоп и Чавдар.

В мината в Челопеч ни разноски инж. Цветомир Велков.

От оперативния център в комплекса на " Челопеч Майнинг " се слагат всички отговорности и задания, които би трябвало да се изпълнят за деня. Планираната работа до равнище задача стига до операторите на таблет. Прогресът на работата се мониторира посредством таблетите и посредством датчиците и сензорите в оборудването.

Всички технологии дават опцията за наблюдаване на работния развой във фабриката.

Най-новата конструкция във компанията е Пилотният смарт център, който има за цел да открива грешките по време на работния развой на машините, които не са видяни от чиновници на компанията.

Рудникът в Челопеч има централен и западен сектор. В първият сектор работата е към 70% от цялата локализирана руда, а във втория към 30%.

В мината има две наклонени галерии, които свързват повърхността с подземната инфраструктура и четири отвесни шахти. Първата наклонена изложба се споделя " Надежда ", прокарана през 2005-2007 година От тази точка рудникът се разделя на централен и западен сектор, след което като по серпантина се слиза надолу. Различните рудни тела (етажите) са разграничени през 30-метра.

В компанията работят почти 960 чиновници, а най-високото трудово заплащане в мината е 2 270 лв., плюс спомагателни бонуси.

Работният ден на миньорските чиновниците със състои от три смени - първата промяна стартира от 07.00 и продължава до 14 ч., втората стартира от 17 ч. и продължава до 00.00 ч., а третата стартира от 00.00 ч. и продължава до 7 ч. сутринта.

Проверките преди започване на работния ден са доста прецизни и съществени, като чиновниците се ревизират с дрегер по шест пъти дневно за приложимост на алкохол или наркотични субстанции.

Ако някой от е използвал алкохол до 0.2 промила, то той се отстранява за деня, само че в случай че дрегерът покаже, че ги е надвишил, то служителят се отстранява дисциплинарно за шест месеца. От мината признават, че е имало случаи за месец да се отстраняват по 2-3 чиновници. Тютюнопушенето е напълно неразрешено по време на работния развой.

Преди миньорите да влязат в мината, те наложително би трябвало да са екипирани със специфични работни дрехи, каска и очила, ботуши с бомбета, самоспасител и минна лампа.

Влизането в мината става не посредством асансьор вид " клетка " както е в множеството рудници, а посредством минен бус или джипове, които извозват служащите.

Най-високото ниво е до 900 метра надморска височина, а по-ниското стига до 400 метра. Движението на моторните транспортни средства не би трябвало да надвишава 30 км/ч и коланите са безусловно наложителни.

В безусловно цялата мина има камери за видеонаблюдение, както и wifi мрежа.

С вода миньорите се доставят извън с минерална, защото в мината водата е със наличие на сярна киселина.

Начинът за връзка сред миньорите е усложнен, поради мощния звук, по тази причина и се употребяват три съществени сигнала - хоризонтално придвижване на главата, което значи " внимавай ", " огледай се " ; отвесно придвижване, което алармира, че би трябвало да отдръпнеш или махнеш от съответното място; и кръгово придвижване на главата - " всичко е наред ".

Рудникът е с над 120-километрови сектори. Тунелите в мината не се проправят с обрушване, а посредством по този начин наречените пробивни файтони. Другите главните правила на работата в мината са посредством ръчен труд, ръчни принадлежности, машина с отдалечен режим - самостоятелно ръководство и автоматизирано самостоятелно ръководство. Освен това подземието на мината има минно хранилище и кафези, в които се обслужват машините.

Крайният артикул на мината съдържа два типа концентрат - медният концентрат и пиритен. Първият съдържа към 16.5% мед и 25-30 грама злато. В пиритния концентрат има 6.5 грама злато. За да се получи обаче крайният артикул, рудата минава през по този начин наречената обогатителна фабрика, полуавтогенната мелница и по този начин наречената " пералня ". С нея материалът се обработва, сгъстява и филтрова, с цел да може да бъде извлечен медно-златно-пиритният концентрат, а ненужните субстанции се отделят.

Полезният съставен елемент, който създава мината не се трансферира на българския пазар, а най-вече в Китай и Намибия. /news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР